Osnovne karakteristike

Kim je dvogodišnja, začinska biljka bijelog, vretenastog korijena i tankih listova. Uzgaja se u vrtovima, ali se može pronaći i kao samonikla biljka na različitim područjima, livadama, nasipima i sl. Plodovi, odnosno sjemenke kima su veoma aromatične i ukusne, pa se često koriste kao sastojak mnogih jela.

Ljekovitost

Kim djeluje na jačanje imuniteta, sprječava štetno djelovanje virusa na organizam, pospješuje probavu, te smanjuje želučane tegobe.

Pomaže osobama koje pate od plućnih bolesti, astme, bronhitisa, jakog kašlja, pri čemu ublažava sve probleme s disanjem.

U Egiptu se najviše koristio crni kim, kao ljekovito sredtvo za razne upale, alergije, poremećaje metabolizma, te kao antidepresiv.

Grčevi u želucu, nadutost i nagon za povraćanjem će se najprije umanjiti konzumiranjem toplog čaja od kima, bez ikakvih dodataka.

Kao začin u jelu doprinosi poboljšanju apetita, probave i otklanjanju lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji

U kuhinji se najčešče koristi osušeno sjeme kima, cijelo ili mljeveno, zbog jačeg mirisa i okusa.

Nalazi se kao sastojak u mnogim namazima, koristi se kao dodatak mnogih salata, variva i jela od divljači.

Zbog svog povoljnog djelovanja na probavni sistem, često se dodaje jelima koja su teško probavljiva.

Koristi se i kao dodatak mnogim umacima, ali i kao sredstvo za pravljenje likera ili rakije.

Kim, odnosno cijele sjemenke kima se čuvaju u teglama, na suhom i toplom mjestu i melju se samo po potrebi, kada to neki recept za jelo zahtjeva. Ukoliko se samelju ranije i stoje duže, sjemenke kima gube kvalitet.