Kivi je listopadna biljka, ovalnih plodova dužine do 8, a širine do 5 cm. Kora im je tanka, zeleno-smeđe boje i obložena dlačicama. U Kini, zemlji iz koje potiče, proglašena je nacionalnim voćem, a najveći proizvođači kivija danas su Italija, Novi Zeland, Čile, Francuska, itd.

Kivi je veoma bogat vitaminom C, snižava holesterol, jača imunitet i doprinosi odstranjivanju toksina iz organizma.

Sadrži kalij I folnu kiselinu, a lutein koji je sadržan u ovoj biljci pospješuje vid i pomaže osobama sa visokim krvnim tlakom.

Preporučuje se i osobama koje imaju problema sa probavom, jer sadrži vlakna koja povoljno djeluju na probavni sitem.

Vitamin B koji se nalazi u kiviju doprinosi pravilnom razvoju fetusa, pa se konzumiranje ovog voća preporučuje i trudnicama.

Povoljno djeluje i na kožu lica, što nam dokazuju mnoge kreme i sredstva za kožu koje u sebi sadrže ekstrakte kivija.

Rješava i probleme s disanjem, a posebno je dobar za djecu koja pate od astme.

Srčani bolesnici bi trebali često konzumirati kivi zbog njegovog povoljnog djelovanja na osobe sa kardiovaskularnim bolestima.

Smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Pri konzumaciji kivija trebate biti pažljivi, jer pretjeranim unosom ove vrste voća možete izazvati alergijsku reakciju i pri tom ugroziti svoje zdravlje, ali jedan kivi dnevno se svakako preporučuje.