Kokosovo brašno je nastalo mljevenjem mesa zrelog, smeđeg kokosa iz kojeg se prethodno iscijedilo mlijeko. Ima blago sladak okus i može se iskoristiti kao zamjena za tradicionalne vrste brašna koje se koriste pri pravljenju peciva.

Sadrži manje ugljikohidrata od pšeničnog brašna, ali je dobar izvor vlakana i proteina. Bogato je vitaminom C, B1, kalcijem i željezom, pa ćete konzumacijom kokosovog brašna povećati nivo energije u vašem tijelu i poboljšati funkciju crvenih krvnih ćelija.

Zdravstvene prednosti

Kokosovo brašno sadrži veliku količinu vlakana koja imaju nekoliko zdravstvenih prednosti, od smanjenja apsorpcije šećera u krvnim žilama, do smanjenja nivoa holesterola.Također može utjecati i na smanjenje rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa i određenih tipova raka. Mnogi stručnjaci preporučuju konzumiranje nekoliko kašika kokosovog brašna dnevno, smatrajući kako dodavanjem ovog sastojka u jela možete znatno povećati unos vlakana u vaš organizam, povećati osjećaj sitosti i doprinijeti zdravijem mršavljenju.

Kokosovo brašno ne sadrži gluten, protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž, a koji može izazvati velike alergijske reakcije. Za osobe koje pate od celijakije, gluten može djelovati i smrtonosno, a istraživanja su pokazala da prevelika izloženost ovoj supstanci, posebno kroz pšenično brašno, može rezultirati upalama, čak i kod zdravih pojedinaca. Upravo zbog ovih razloga je kokosovo brašno u prednosti u odnosu na druge.

U kuhinji

Bezbroj je načina na koje možete iskoristiti kokosovo brašno u kuhinji, najčešće se koristi pri pravljenju slatkih jela, mafina, kolača i torti, ali nije nepoznata ni njegova upotreba pri pripremi slanih jela.

Kako bi se dala dodatna gustoća sosovima ili supama, uglavnom se koristi gustin, koji nije baš preporučljiv osobama koje imaju problema s probavom. Pokušajte sa kokosovim brašnom, tako što ćete ga razmutiti sa malo vode i preliti u umak.