Kopar je mirisna, jednogodišnja biljka, končastih listova i žutih cvjetova koja se koristi kao dodatak mnogim jelima, ali i kao sredstvo za liječenje.

U sebi sadrži minerale: željezo, kalcij, fosfor, magnezij, bakar i mangan, te vitamin C, B6 i vitamin A. Ljekovite supstance se nalaze u listovima i cvjetovima kopra koji se skupljaju do sazrijevanja biljke.

Kopar najpovoljnije djeluje na probavni sistem, doprinosi izlučivanju probavnih tečnosti, pospješuje izlučivanje stolice i urina, te smiruje mnoge probavne tegobe. Potopite plodove kopra u posudu sa vrelim bijelm vinom ili vodom, poklopite posudu, ostavite nekoliko minuta i popijte tečnost. Vaši želučani problemi i bolovi u predjelu stomaka će ubrzo biti riješeni.

Čaj od kopra, uz dodatak meda umirujuće djeluje i na osobe koje imaju probleme sa nesanicom i stresom.

Esencijalna ulja koja se unose u organizam pri konzumaciji kopra, poboljšavaju apetit, pa se zato mnoga jela obogaćuju ovim začinom.

Pomaže pri suzbijanju menstrualnih bolova kod žena, ali ljekovito djeluje i na osobe koje imaju problema sa disanjem, alergijama i učestalim kašljanjem.

Uklanja loš zadah, sprječava stvaranje karijesa i umanjuje probleme sa bolesnim desnima.
U kuhinji se koristi kao začin za variva, supe, jela pripremljena od ribe i kao dodatak salatama. Kopar je prirodni konzervans čije se lišće i osušene sjemenke često dodaju pri pravljenju domaćih kiselih krastavaca.