Riječ korijander (coriander) potiče od Njemačke riječi “coriandrum”, a ista od Grčke koriannon (po kćerki Minosa, sina Zevsa, Ariadni). Korijander je član obitelji Umbelliferae kao celer, mrkva i peršin. Porijeklom je sa Bliskog istoka i Azije.

Vrste korijandera
Postoje dvije vrste korijandera: korijander sa velikim i malim košpicama.

Uzgoj
Korijander je jednogodišna biljka koja je prilagodljiva za skoro svako okruženje s tim da zahtjeva mnogo sunca. Najbolje ga je sijati krajem maja i početkom juna. Takodjer zahtijeva vlažno i zagnojeno tlo kako bi se poboljšala klijavost i rast. Na jednom metru dovoljno je posaditi oko 36 sjemenki na preporučenu dubinu od oko 2.5 cm. Prvi rezultati su vidljivi nakon 21 dana. Branje korijandera se odvija krajem juna do polovine jula.

Upotreba
Kod nas se uglavnom upotrebljava sjeme korijandera dok se u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji upotrebljavaju listovi koji imaju snažnu aromu mošusa i limuna. Korijander može biti dodatak raznim pecivima te jelima koja sadrže kupus, mahune ili tikvu.

Čuvanje
Korijander treba hermetički upakovati i čuvati na sobnoj temperaturi.

Ljekovita svojstva
Korijander se koristi kod problema sa probavom i želučanih problema jer ublažava grčeve. Također poboljšava apetit i cirkulaciju krvi. Kreme od korijandera se koriste da bi ublažile bol na mjestima zahvaćenim hemoroidima.