Kupus

Osnovne karakteristike

Kupus je zeljasta biljka okrugle ili pljosnate glavice koju čine nanizani listovi zelenkaste boje, pričvrščeni uz stabljiku, dok je unutrašnjost bijela ili sa blagim, žutim nijansama.

Veoma je bogat vitaminima C, A, B1, B2 i vitaminom K.Od minerala u sebi sadrži kalij, kalcij, željezo, bakar, cink, magnezij i fosfor.

Ljekovitost

Pozitivne karakteristike i ljekovita svojstva kupusa se gube pri kuhanju, pa ukoliko želite da vaš organizam obogatitie vitaminima i mineralima koje ova biljka sadrži u sebi, konzumirajte svježi, odnosno sirovi kupus.

Listovi kupusa su veoma djelotvorni u suzbijanju oteklina. Operite svježe listove kupusa, posušite ih, odstranite žile, zagrijte list i stavite na oboljelo mjesto. Nakon nekoliko stavljenih obloga, oteklina će se smanjiti.

Često se listovi kupusa upotrebljavaju za ublažavanje reumatskih bolova, liječenje opeklina, čireva, išijasa i sl.

Osobe koje pate od bronhitisa, kao alternativno sredstvo za liječenje mogu iskoristiti kupus, tako što će listove ove biljke zavojem pričvrstiti na leđa i prsa (na mjesta gdje osjećaju najveću bol), te čuvati nekoliko sati kako bi doprinijeli suzbijanju ovog problema.

Kiseli kupus i rasol su također ljekoviti. Osobe koje pate od hroničnog zatvora, upale crijeva i sličnih problema doprinijet će rješenju ovih tegoba jednom čašom rasola dnevno. Rasol pomaže i pri mahmurluku.

U kuhinji

Izaberite glavice kupusa koje su tvrđe, bez pukotina, tamnih mrlji ili nekih drugih oštećenja. Oštećeni vanjski listovi ukazuju i na oštećenja u unutrašnjosti glavice.

Samo nekoliko vanjskih listova pričvrščenih za stabljiku bi trebalo biti labavo, u suprotnom postoji mogućnost da kupus ima neugodan okus.

Izbjegavajte kupovinu prepolovljenog kupusa, jer čim se prereže, kupus gubi svoje vrijednosti, odnosno smanjue se količina vitamina koje sadrži u sebi, a posebno vitamina C.

Ukoliko primjetite bilo kakve znakove bakterija ili crva koji se ponekad pojavljuju u kupusu, potopite glavicu u slanu vodu ili ocat i držite 15 do 20 minuta. Da biste sačuvali sadržaj vitamina C, izbjegavajte rezanje kupusa nekoliko sati prije kuhanja, jer što duže stoji, kupus više gubi na kvaliteti.

Iako je unutrašnjost kupusa uglavnom čista, jer je štite vanjski listovi, izrežite kupus i operite ga.

Kupus se može peći ili kuhati, a vrlo često se koristi u bosanskoj kuhinji za topla jela kao što su sarma ili kalja.

Salata od svježeg naribanog kupusa sa octom je odlično osvježenje, a često se konzumira i kiseli kupus koji je odličan prilog jelima od mesa ali i dobar izvor vitamina

Čuvajući kupus na hladnom mjestu, održavate njegovu svježinu i korisne karakteristike. Kupus na hladnom mjestu može stajati do 2 sedmice.

Ukoliko želite da sačuvate neiskorištene ostatke svježeg kupusa, umotajte ih u plastičnu vrećicu i ostavite u frižider. Obzirom da se vitamin C veoma brzo gubi nakon rezanja kupusa, najbolje je da preostali dio glavice iskoristite u narednih nekoliko dana, u suprotnom neće imati istu vrijednost kao ranije.

Kategorije: Sastojci

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*