Losos

Konzumiranje lososa odličan je način da vašu ishranu obogatite proteinima bez dodavanja mnogo zasićenih masti. Odličan je izvor polinezasićenih, omega-3 masnih kiselina. Također će vas opskrpiti niacinom, vitaminom B12, selenom, kalijem i vitaminom D. Losos u sebi sadrži astaksantin, karotenoid koji je povezan sa vitaminom A i koji ima protivupalne karakteristike.

Obratite pažnju na boju lososa pri kupovini

Kada kupujete losos, izaberite vrstu svijetlo crvene ili roze boje, tvrd pri dodiru, koji ima svjež miris. Losos bi se trebao brzo pojesti, a u frižideru može stajati jedan ili dva dana. Možete ga kuhati ili pržiti i veoma je ukusan kada se ispeće na roštilju.

Konzervirani losos

Konzervirani losos može stajati duže i prilagodljiv je različitim receptima. Tradicionalni konzervirani losos sadrži jestive kosti i kožicu koja zajedno sa lososovim mesom predstavlja odličan izvor kalcija. Ukoliko ne volite kosti, možete pronaći konzervirani losos bez kožice i kostiju.

Nutricijske informacije

Jedna porcija lososa od 90 grama sadrži oko 17.4 gr proteina, sa samo 3.7 gr masti, od kojih su većina mononezasićene i omega-3 masne kiseline. Ova ista porcija lososa sadrži 3.5 mikrograma vitamina B12, 6.8 miligrama niacina i 26.7 mikrograma selena.

Kategorije: Sastojci

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*