Lovor je zimzelena biljka ugodnog mirisa, tamnozelenih, elipsastih listova dužine 3 do 7 cm i veoma je osjetljiva na niske temperature.

Lovorov list se koristi kao začin, a eterično ulje koje sadrži u sebi je veoma ljekovito, pa se često koristi u svrhu liječenja mnogih zdravstvenih tegoba, kao što su problemi s probavom, kašljanje, hronični bronchitis, reuma, prehlada i gripa.

Gripu ćete spriječiti i ukoliko napravite čaj od svježeg, usitnjenog lovorovog lista. Stavite dva usitnjena lista u 2 dl vode i kuhajte 10-ak minuta. Nakon što se skuha, posudu sa čajem poklopite i ostavite 5 minuta. U procijeđen čaj iscijedite malo limuna i dodajte jednu manju kašiku meda, kako biste ga obogatili sa što više vitamina.

Lovorovo ulje se često koristi za masažu, doprinosi otklanjanju bolova u mišićima, koristi se pri uganuću zglobova i pojavi osipa na koži.

Lovorov list sagorijeva kalorije i utiče na izlučivanje štetnih tvari iz organizma, otklanja menstrualne tegobe, poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Ukoliko imate problema sa povišenim krvnim pritiskom, unosom izmrvljenog lovorovog lista u vašu ishranu doprinijet ćete rješenju ovog problema.

Listovi lovora se dodaju u variva, supe, kisele paprike ili krastavce, a najčešće se koristi kao začin za jela od mesa ili riblje specijalitete.

Pri dodavanju lovorovog lista jelima, pazite da ne pretjerate s količinom, dovoljna su jedan ili dva lista da biste poboljšali okus i aromu jela, jer veće količine lovora mogu prouzrokovati gorak okus hrane.