Jedno od najboljih i najpopularnijih osvježenja za vrele, ljetne dane svakako je lubenica. Slatka, je, sočna i ukusna, a uz to i niskokalorična, pa ne morate brinuti zbog nabacivanja suvišnih kilograma dok jedete ovu vrstu osvježavajućeg povrća, koju mnogi smatraju voćem.

Lubenica je prvi put kultivirana u Egiptu, gdje je imala veliku važnost, pa je stavljana u grobnice mnogih egipastkih kraljeva. Ne čudi važnost lubenice za ovo područje i cijeli Mediteran, jer je opskrba vodom bila veoma mala, pa je ova vrsta povrća služila kao odličan način da se suzbije žeđ.

Odličan je izvor vitamina A i C, minerala kalija i magnezija, te mnogih drugih nutrijenata kao što su ugljikohidrati, šećer, rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, masne kiseline, amino kiseline i druge hranjive tvari.

Zdravstvene prednosti

Zbog svoje obogaćenosti vitaminima A i C, visokom koncentracijom beta karotena i moćnog antioksidansa likopena, lubenica je veoma povoljna u sprječavanju štetnog djelovanja slobodnih radikala. Ove supstance mogu oksidirati holesterol, doprinijeti njegovoj ljepljivosti za zidove krvnih žila, uzrokovati srčani napad i mnoge druge zdravstvene probleme.

Na svu sreću, vitamin C i beta karoten su veoma dobri pri sprječavanju štenog djelovanja slobodnih radikala, pa su mnoga istraživanja pokazala da, osim što sprječavaju srčani napad, ovi nutrijenti koji se nalaze u lubenici, smanjuju rizike od raka debelog crijeva, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Karotenoid likopen se također u većim količinama nalazi u lubenici i prema rezultatima mnogih istraživanja preventivno djeluje na nastajanje kancerogenih oboljenja kao što su rak prostate, dojke, rak pluća, te rak debelog crijeva.

Lubenica se svrstava i u grupu namirnica koje pružaju čovjeku potrebnu energiju, jer u sebi sadrži vitamine B6 i B1, te minerale magnezij i kalij.

Konzumiranjem veće količine lubenice i njenih nutrijenata doprinijet ćete i sprječavanju makularne degeneracije koja se javlja u kasnijem životnom razdoblju.

Još jedan razlog da više konzumirate ovo sočno povrće je citrulin, amino kiselina koja se nalazi u lubenici, a koju tijelo koristi da proizvede drugu amino kiselinu, arginin. Arginin se koristi u urea ciklusu za otklanjanje amonijuma iz tijela.

Kako prepoznati dobru lubenicu

Najbolji način da odaberete ukusnu lubenicu je da obratite pažnju na boju i kvalitet unutrašnjosti, odnosno mesa ove vrste povrća, koje bi trebalo da ima jaku boju, bez bijelih žila.

Obzirom da se često kupuje cijela, neotvorena lubenica i ne može se vidjeti unutrašnjost, obredijelite se za onu koja je teža, sa glatkom korom, koja nije previše sjajna, niti previše gruba. Jedan dio kore lubenice bi trebao biti žute ili bež boje. To je dio koji leži na zemlji dok lubenica sazrijeva i ukoliko nema ovo obilježje znači da se prerano uzgajala, što može negativno utjecati na okus i teksturu ove vrste povrća.

U kuhinji

Prije konzumiranja operite lubenicu ili je očistite vlažnim kuhinjskim ubrusom. Meso lubenice se može izrezati na kriške, kocke ili neke druge oblike po želji. Možete je jesti samu, kao sastojak voćnih salata, đemova ili sokova.

Napravite pire od lubenice, dinje i kivija, pomiješajte sa jogrtom i poslužite kao osvježavajući, hladni napitak.

U azijskim zemljama pržene sjemenke lubenice se koriste kao grickalice ili se samljevene upotrebljavaju za pravljenje hljeba.

Pomiješajte lubenicu sa tanko izrezanim crvenim lukom, dodajte malo soli i bibera i dobit ćete odličnu ljetnu salatu.