Osnovne karakteristike

Majčina dušica je začinska biljka prodornog mirisa i jakog okusa. Listovi su mali, uvijeni, elipsastog oblika, čiji gornji dijelovi su prepoznatljivi po sivo-zelenoj boji. Na vrhovima grančica majčine dušice razvijaju se cvjetovi sa tamnim ili svijetlim nijansama crvene boje.

U sebi sadrži eterično ulje koje se najvećim dijelom sastoji od cineola i timola, a prisutni su i karvakrol, tanin i flavonoidi. Odličan je izvor minerala željeza, mangana i kalcija, te vitamina K i dijetalnih vlakana.

U antičko doba se koristila u različite svrhe. Drevni Egipćani su je koristili kao sredstvo za balzamiranje mrtvih faraona, dok je Grcima služila kao aromatično sredstvo u svetim hramovima.

Ljekovitost

Eterično ulje koje je sadržano u majčinoj dušici, odnosno timol, glavni sastojak ovog ulja, ima veliko antiseptičko, antibakterijsko i antioksidacijsko dejstvo. Ispiranjem usta ovim uljem suzbijaju se upale u ustima i sprječava infekcija grla, pa se zbog toga ovo ulje često nalazi i kao sastojak kapi protiv kašlja.

Eterično ulje majčine dušice pomaže pri iskašljavanju, što je odmah svrstava u grupu bilja koje pomaže u liječenju akutnog i hroničnog bronhitisa, kašlja i upala gornjih dišnih puteva.

Čaj od majčine dušice je također djelotvoran pri suzbijanju kašlja. Stavite 1 kašikicu izmrvljene majčine dušice u ½ šolje prokuhane vode, ostavite 10-ak minuta i nakon toga procijedite čaj. Kao zaslađivač se može upotrijebiti med, što ujedno povećava ljekoviti učinak. Da bi bio djelotvoran, čaj bi se trebao konzumirati 3-4 puta dnevno.

Sve biljke koje pripadaju porodici metvice, ukuljučujući i majčinu dušicu, posjeduju terpenoide koji su prepoznatljivi po svom antikancerogenom djelovanju, pa se preporučuje upotreba ove biljke kako bi se preventivno djelovalo i na ovu vrstu oboljenja.

Majčina dušica se koristi i pri liječenju migrene, reume, bubrežnih oboljenja, a učinkovita je i pri rješavanju problema s nesanicom.

U kuhinji

Kada god ste u mogućnosti da birate, izaberite svježu umjesto osušene majčine dušice, zbog jačine okusa.

Listovi svježe biljke bi trebali imati sivo-zelenu boju, bez tamnih i žutih mrlji ili nekih drugih znakova oštećenja.

Bez obzira da li je upotrebljavate svježu ili osušenu, dodajte je pri samom kraju kuhanja, jer bi u suprotnom mogla izgubiti svoj miris i okus.

Odlična je kao dodatak umacima za tjesteninu, a dobićete poseban okus i omleta ili graha ukoliko ih začinite ovom biljkom.

Svježa majčina dušica također daje pravi okus i miris supama.

Kada kuhate ribu, stavite nekoliko grančica ove začinske biljke na nju ili u tečnost u kojoj se kuha i dobićete pravu deliciju.

Svježu majčinu dušicu čuvajte u frižideru, umotanu u papirni ubrus, dok se osušena biljka treba čuvati u čvrsto zatvorenim staklenim teglama, na hladnom i tamnom mjestu, gdje može stajati do 6 mjeseci.