Mango je voće jedinstvenog okusa, veoma bogato korisnim nutrijentima. Uzgaja se u mnogim područjima Indije, a distribuira na kontinente širom svijeta. Dužina ploda varira od 5 do 15 cm, a širina od 4 do 10 cm. Može biti okruglog ili ovalnog oblika.

Vanjska kora je glatka i zelena, ali tokom sazrijevanja pretvara se u zlatno-žutu ili narandžasto-crvenu boju, u zavisnosti od vrste. Sezona manga traje od aprila do augusta.

Koristan za zdravlje

Mango je voće bogato prebiotičkim dijetalnim vlaknima, vitaminima, mineralima, i polifenolnim flavonoid antioksidacijskim spojevima.

Prema novim istraživanjima, mango je voće koje pomaže u zaštiti od raka debelog crijeva, dojke, prostate i leukemije.

Odličan je izvor vitamina A i flavonoida poput beta-karotena, alfa-karotena i beta kriptoksantina. Ovi spojevi su poznati po svojim antioksidacijskim svojstvima, neophodnim za vid. Vitamin A je također potreban za održavanje zdravlja kože, a konzumiranjem prirodnog voća bogatog karotenom tijelo se štiti od raka pluća i usne šupljine.

Svježi mango je dobar izvor kalija, veoma važne komponente ćelijskih i tjelesnih fluida, koja pomaže u kontrolisanju otkucaja srca i krvnog tlaka.

Također je vrlo dobar izvor vitamina B6 (piridoksin), te vitamina C i E. Potrošnja hrane bogate vitaminom C pomaže tijelu da razvije otpornost na infekcije i štetne slobodne radikale. Vitamin B-6 ili piridoksin je potreban za proizvodnju GABA hormona u mozgu. Kontroliše nivo homocisteina u krvi, što u suprotnom može biti štetno za krvne žile, rezultirajući srčanim udarom.

Mango stvara i umjerene količine bakra, koji je ko-faktor za mnoge vitalne enzime, uključujući citohrom C-oksidazu i superoksid-dismutazu. Taj mineral je također potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Osim toga, kora manga je bogata fitonutrijenatima, kao što su karotenoidi i polifenoli.

Kako poslužiti mango

Operite mango pod hladnom, tekućom vodom kako biste uklonili nečistoće.

Uzdužno prerežite voće na tri dijela, zatim nožem odvojite koru od srži, a srž izrežite po želji.

Mango možete i prepoloviti na dva dijela, nožem napraviti crte po dužini i širini, gurnuti donji dio prema gore, da izgleda kao izbočina, pa tako poslužiti obje polovine.

Svježi mango, izrezan na kockice odličan je dodatak voćnim salatama.

Popularno piće je sok od manga sa kockicama leda, a odlična je i blendirana kombinacija tog voća sa mlijekom.