Osnovne karakteristike

Mascarpone je sir italijanskog porijekla, napravljen od kravljeg mlijeka uz dodatak vrhnja i sadrži veću količinu mliječne masti. 100 gr mascarponea sadrži 453 kalorije i 47 % masnoće. Sir je veoma ukusan, kremast, pogodan za mazanje, ali može imati i tvrđu teksturu, zavisno od načina na koji se pravi.

Rok trajanja ovog sira je vrlo kratak, pa je preporučljivo da se što prije iskoristi nakon kupovine ili pravljenja mascarponea.
U trgovinama se najčešče može naći u pakovanjima od 250 ili 500 gr smještenim u frižideru, a moguće je napraviti ovaj ukusni sir i u vlastitoj kuhinji.

U kuhinji

Obzirom da je porijeklom iz Italije, mascarpone sir je i napopularniji u italijanskoj kuhinji. Posebno se koristi kao dodatak za tiramisu i zabaglione, poznate italijanske delicije. U Italiji se ovaj sir uz srdelu, senf i začine koristi i kao namaz.

Na našim prostorima se najčešće upotrebljava pri pravljenju glazure, zatim kao sredstvo koje daje gustoću pudingu ili nekim kremama za desert.

Mascarpone je poznat i kao samostalan desert koji se poslužuje sa svježim voćem.
Često se miješa sa kafom i kakaom, a dodatak je i mnogim ukusnim jelima, tortama, kolačima i drugim poslasticama.