Osnovne karakteristike

Iako više popularna zbog svog ulja, a ne samog ploda, maslina je rasprostranjena u cijelom svijetu. S botaničkog aspekta, masline pripadaju posebnoj vrsti koštunjavog voća, koje u svom središtu ima tvrdu košpu, okruženu mesnatim omotačem, iako je mnogi smatraju povrćem, dodatkom mnogih salata, jela od mesa i naravno, pizze. Ostali plodovi koji se ubrajaju u ovu skupinu su mango, višnja, breskva, šljiva, marelica i nektarina.

Postoji preko više stotina vrsta maslina, ali sve ove vrste pripadaju Olea Europei, a “olea” je latinska riječ koja označava ulje. Stablo masline potiče sa Mediterana, ali i iz različitih dijelova Azije i Afrike.

Svježe ubrane sa stabla, masline imaju gorak okus, pa se zbog toga konzerviraju, podvrgavaju različitim metodama ublažavanja njihove gorčine.

Ljekovitost

Masline su vrlo cijenjene zbog kvalitete i količine masti. Visok sadržaj mononezasićenih masnih kiselina u maslinama povezan je sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Nedavna istraživanja su pokazala kako mononezasićene masne kiseline, kao što je oleinska koja se nalazi u maslinama i njihovom ulju, mogu doprinijeti i smanjenju krvnog pritiska.

Masline su neizostavne kada govorimo o namirnicama bogatim fitonutrijentima. Mali je broj visoko masnih namirnica koje nude toliko antioksidanasa i protivupalnih supstanci kao što su masline, pa u sebi sadrže različite vrste antocijanina, flavona, fenola i drugih fitonutrijenata. Zbog ovog nas ne treba iznenaditi pozitivno djelovenje maslina na gotovo cijelo tijelo čovjeka, a posebno su pogodne za kardiovaskularni, respiratorni i probavni sistem.

U kuhinji

Masline se koriste kao dodatak mnogim jelima, pa ih možete izmikasti u blenderu sa maslinovim uljem i bijelim lukom, pa upotrijebiti kao preljev za ribu i perad.

Poboljšati možete i okus tjestenine ako je pospete sa isjeckanim maslinama, paradajzom, bijelim lukom, maslinovim uljem i svježim biljem, a dodajte ih i u salatu od tunjevine ili piletine.

Možete ih marinirati u mješavini maslinovog ulja, limunove kore, sjemena korijandera i kumina, pa poslužiti kao dodatak raznovrsnim jelima na vašoj trpezi.

Iako se najčešće mogu kupiti u staklenim teglama ili konzervama, u nekim trgovinama su dostupne i u refuzi, što vam omogućava da kupite tačnu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Uglavnom se koriste i kupuju cijele masline, ali mogu se pronaći i masline očišćene od košpica, kao i vrste koje su punjene lukom, bademima ili nekim drugim sastojcima.

Masline se javljaju u različitim nijansama zelene, ali i drugih boja i veličina, pa bez obzira na izgled i vrstu koju kupujete, trebali biste izabrati one koje su blago tvrde, ne previše mekane.

Ako kupujete masline u konzervama i ne iskoristite ih sve odmah, prebacite ih u jednu od vaših kuhinjskih posuda, čvrsto zatvorite i ostavite u frižider, gdje mogu stajati do 2 sedmice.