Osnovne karakteristike

Mažuran je jednogodišnja začinska biljka azijskog porijekla koja je po okusu najviše bliska origanu. Listovi ove biljke su srcoliki, prekriveni dlačicama, a stabljike duge i crvenkaste.Mažuran je bogat eteričnim uljima zbog kojih ima specifičan miris. Od minerala sadrži magnezij, kalcij, fosfor, cink, mangan, željezo i selen.Bogat je vitaminima A, C, B6, E i vitaminom K, te riboflavinom, tiaminom, niacinom i folnom kiselinom.

Ljekovitost

Čaj od mažurana djeluje kao umirujuće sredstvo, ublažava stres, glavobolju, migrenu, a pospješuje i san.

Poboljšava probavu, pomaže osobama koje imaju problema sa žgaravicom, mučninama i nadutosti.

Koristi se i kao sredstvo protiv prehlade, gripe, upale grla, bronhitisa, astme i drugih problema koji otežavaju disanje.

Često se ova biljka koristi kao sastojak mnogih kozmetičkih preparata za kožu, a ulje sa dodatkom mažurana se upotrebljava pri mazažama, zbog djelovanja na opuštanje i ublažavanje bolova mišića.

Ulje mažurana je korisno osobama koje imaju bolne menstruacije, pa se preporučuje nanošenje ovog ulja preko donjeg dijela stomaka kako bi se ublažili bolovi.

U kuhinji

Svježi ili osušeni listovi mažurana se često koriste u kuhinji kao dodatak varivima, supama, jelima od krompira, kobasicama, ali i kao dodatak mnogim umacima.

Najčešće se koristi kao sastojak jela od povrća, posebno od kupusa, patlidžana i graha, a neizostavan je dodatak i mesnim specijalitetima.

Ukoliko želite da vaše jelo koje kuhate ima jaču aromu, svježi mažuran dodajte pri samom kraju kuhanja, jer će na taj način biti aromatičniji, a vaše jelo mirisno i privlačno.

Ako koristite suhi mažuran, onda ga dodajte pri samom početku kuhanja vašeg jela.

Pri kupovini svježeg mažurana, listovi bi trebali imati jednaku zelenu boju, a ukoliko ih ne upotrijebite odmah, umotajte ih u papirni ubrus, stavite u najlonsku vrećicu i ostavite u frižider, gdje mogu stajati do sedam dana.