Riječ menta (menta, nana) potiče od Latinske riječi “Mentha”. Legenda kaže da je Prosperina, supruga Rimskog boga Plutona, saznavši o njegovom preljubu sa mladom damom pod imenom Mintha, pretvorila istu u biljku mente.

Vrste mente

Postoji oko 30 različitih vrsta ove razhlađujuće biljke od koje su paprena metvica (peppermint) i zelena metvica (spearmint) najpopularnije i najprostranjenije.

Peppermint, koji je inače ljući od spearminta, je prepoznatljiv po svojoj ljubičastoj stabljici i zelenim, glatkim listovima. Osušen se često koristi za čaj od metvice.

Zelena metvica (spearmint) je blaža, sa puno boljim okusom za kuhanje, i obično se češće nađe na pijaci i u prodavaonici. Listovi zelene mente su ovalnog oblika s nazubljenim rubovima.

Uzgoj mente

Menta je višegodišnja biljka koja se obično rasađuje u proljeće ili jesen. Kada stabljika mente dostigne visinu od oko 60cm, ista se kosi te se odmah pristupa skidanju listova.

Upotreba

Bez obzira da li koristite svježu mentu ili osušenu, složite je u smotak, te isitnite tanko režući. Ovako pripremljena menta može da se koristi kao začin u salatama, pasti, napitcima i umacima.

Čuvanje

Osušena menta se može čuvati na suhom i prozračnom mjestu, zaštićenom od sunca. Svježu mentu je međutim preporučljivo oprati, listove krpom posušiti pojedinačno te skladištiti u frižideru umotane u salavetu. Menta skladištena na ovaj način ostaje upotrebljiva oko sedmicu dana.

Ljekovita svojstva

Čaj od mente pomaže kod odklanjanja želučanih i crijevnih tegoba (napinjanja, grčeva, nadutosti itd). Također, čaj od mente potiče stvaranje žuči i njezino izlučivanje dok oblozi od metvice ublažavaju osipe i crvenilo očiju.

Par kapi eteričnog ulja metvice nakapano na kocku šećera djeluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine.

Čaj od mente jača živce, djeluje umirujuće i jača psihičku otpornost u kombinaciji sa ružmarinom i matičnjakom.