Mrkva je vrsta povrća narandžasto-crvene boje, bogata mnogim vitaminima, a posebno vitaminom A, koji nastaje iz beta-karotena. Ima visoku energetsku vrijednost zbog ugljikohidrata koje sadrži u sebi, a bogata je i mineralima.

Skuhana mrkva je lahko probavljiva i preporučuje se za ishranu dojenčadi. Utiče na povećanje krvnih zrnca, jača kosti, poboljšava vid i povoljno djeluje na imunološki sistem čovjeka.

Sok od mrkve je dobar prirodni lijek za bronhitis, upalu pluća i gripu, a naribani korijen mrkve, u kombinaciji s medom pomoći će osobama koje imaju problema sa pamćenjem, koncentracijom i hroničnim umorom.

Beta-karoten koji se nalazi u mrkvi je pogodan za kožu, daje joj svježinu, štiti je od štetnog djelovanja sunca, pa se često nalazi i kao sastojak u mnogim kremama za sunčanje. Dakle, ukoliko imate suhu ili problematičnu kožu, konzumiranjem mrkve ćete doprinijeti rješenju ovih problema. Beta-karoten djeluje antioksidacijski, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje i čisti organizam od štetnih tvari.

Mrkva neutralizira prekomjernu želučanu kiselinu, uklanja žgaravicu, a pomaže i pri uklanjanju viška kilograma. Skuhano lišće mrkve se također može iskoristiti, hranjivo je i bogato mineralnim solima.

Mrkva smanjuje čak i opasnost od bolesti srca i kancerogenih oboljenja, pa je s pravom možemo svrstati u grupu najzdravijeg i vrlo hranjivog povrća.