Kofein je stimulans centralnog nervnog sistema koji čovjeka održava budnim, a povećava i osjećaj uzbuđenja, pa u nastavku saznajte koje namirnice sadrže najveću količinu ovog sastojka.

Zrna kafe i listovi čaja

Zrna kafe i listovi čaja su vjerovatno najveći izvori kofeina. Količina kofeina u ovim pićima varira, zavisno od vrste kafe i čaja, te vremena prženja kafe ili listova. Jedna šolja od 250 ml skuhane kafe može sadržavati između 95 i 200 mg kofeina, dok ista količina crnog čaja ima između 40 i 120 mg. Zeleni čaj sadrži manje ove supstance, 26 mg u jednoj šolji od 180 ml. Manje količine kafe i čaja se koriste kao pojačivaći okusa u nekim desertima i sosovima, pa sadržaj kofeina varira u receptima.

Kakao zrna

Zrna kakaa, glavnog sastojka čokolade, također sadrže kofein. Količina u čokoladi zavisi od vrste i načina prženja kakao zrna. Mliječna čokolada od 40 gr može sadržavati između 2 i 23 mg kofeina, dok tamna čokolada sadrži malo više, između 5 i 35 mg kofeina po čokoladici od 30 grama. Čokolada se koristi u mnogim receptima za deserte i grickalice, što ukazuje na to da kofein može biti prisutan u različitim jelima, odnosno poslasticama.

Kola i energetska pića

U Africi tradicionalno korišten kao sredstvo za probavu, kola orah je prirodni izvor kofeina. Prepoznatljiv je po svom okusu u bezalkoholnim pićima coca cola i pepsi. Kofein se u bezalkoholnim pićima uglavnom dodaje pri procesu proizvodnje, a 350 ml pića kao što je coca cola sadrži između 35 i 54 mg kofeina. Energetska pića kao što je red bull sadrže čak i više, pa 240 ml red bulla sadrži 76 mg kofeina.

Guarana

Guarana bobice se zbog svog sadržaja kofeina koriste kao sastojak u nekim energetskim pićima, prirodni su lijek za seksualnu disfunkciju, ali pozitivno djeluju i na jačanje apetita.

Pri konzumaciji kofeina treba biti oprezan, jer prevelika količina može dovesti do ubrzanih otkucaja srca, anksioznosti i nesanice.