Nar ili šipak je polulistopadna biljka koja uspijeva na visokim temperaturama i ne podnosi puno vlage. Žućkasto-crvene je boje, sa sočnim i slatkim sjemenkama i nejestivom korom. Uzgaja se još od predhistorijskog doba i jedna je od prvih kultiviranih vrsta voća.

Bogat je vitaminima A, C i E, te kalijem, željezom i folnom kiselinom.

Nar ima zaista bogatu historiju i od davnina se koristio kao ljekovito, protuupalno sredstvo za astmu, bronhitis, upalu krajnika, za jačanje kapilara, itd.

Simbolizira plodnost, ljubav i zdravlje.

Dobro utiče i na probleme sa opekotinama i jača imunitet. To je jedna od rijetkih biljki koja sadrži tvari slične estrogenima, pa nar može dobro poslužiti ženama koje su u menopauzi i umanjiti prisutne valove vrućine.

Istraživanja su pokazala da plodovi i sok od nara djeluju preventivno na karcinom prostate, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i oksidaciju holesterola. Ovaj sok prirodno razrjeđuje krv, čime reguliše dotok krvi u srce i sprječava začepljenje arterija.

Redovnim konzumiranjem soka od nara spriječit ćete djelovanje štetnih bakterija u vašem organizmu, a posebno u želucu, kao npr. bakterije Ešerihija Coli koja uzrokuje bol i neugodne želučane tegobe.

Nar se nerijetko koristi i u kozmetičke svrhe, u sredstvima za ličnu higijenu, a posebno u šamponima, jer je veoma dobar za održavanje boje na kosi.

Nar sazrijeva u jesen, ali je dostupan i do rane zime. Kada kupujete ovo voće, obratite pažnju na njegovu težinu i veličinu, jer veći i teži nar sadrži i veću količinu soka.

Očišćene sjemenke nara se mogu čuvati u frižideru, u vrećici za zamrzavanje i do godinu dana, a cijeli plod nara najviše mjesec dana na hladnom i suhom mjestu.