Iako su mnogi upoznati sa prednostima narandže, zbog čega se uveliko i konzumira širom svijeta, za one koji su zapostavili ovu vrstu voća u ishrani nudimo nekoliko kratkih podsjetnika, odnosno razloga zbog kojih bi narandžu trebali uvrstiti u svoj dnevni meni.

Ukusne su

Zbog svog neodoljivog okusa i osvježavajućeg djelovanja, narandže su sigurno jedna od najpoželjinijih vrsta voća u kojem uživaju svi, pa se s razlogom svrstavaju u grupu super namirnica.

Finansijski pristupačne

Narandže su dokaz da za pravi užitak ne morate izdvajati mnogo novca, jer je ovo voćno zadovoljstvo finansijski pristupačno svima.

Bogate su vitaminom C

Vitamin C je moćni antioksidans koji sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala na organizam, pomaže i u sprječavanju različitih kancerogenih oboljenja, a doprinosi i jačanju imunog sistema. Dovoljno razloga da više konzumirate narandžu kao bogat izvor ovog vitamina.

Možete ih konzumirati na različite načine

Narandže možete jesti same, u voćnim salatama pomiješane sa drugim vrstama voća, u različitim poslasticama, te na bezbroj drugih načina.

Sadrže vlakna

Jedna velika narandža sadrži oko 2,4 grama vlakana, što možda i ne zvuči mnogo, ali je ovo zapravo 10 % od preporučene dnevne količine vlakana, što je svakako pogodno za zdravlje.

Niskokalorične su

Obzirom da narandže u sebi ne sadrže masti, njihova kalorijska vrijednost je niska, a kalorije koje sadrže u sebi uglavnom dolaze iz vlakana i prirodnog šećera, što doprinosi boljoj moždanoj funkciji.