Osnovne karakteristike

Origano, poznat još i kao divlji mažuran, začinska je biljka koja potiče sa sjevera Evrope, iako se sad uzgaja na mnogim svjetskim područjima. Još od antičkog doba prepoznatljiv je po svom karakterističnom mirisu, a Rimljani i Grci su ga koristili kao simbol sreće i zadovoljstva. Izvrstan je izvor vitamina K, željeza, dijetalnih vlakana, mangana i kalcija, a bogat je ugljikohidratima, te masnim i amino kiselinama.

Ljekovitost

Ulja koja se nalaze u ovom začinu, timol i carvacrol vrlo su djelotvorna u sprječavanju rasta i djelovanja bakterija u organizmu. Meksički naučnici su upoređivali djelovanje origana i najčešće korištenog lijeka za infekcije uzrokovane djelovanjima određenih bakterija, te ustanovili da je origano čak djelotvorniji od lijeka koji se propisuje za suzbijanje ovog problema.

Origano sadrži brojne fitonutrijente, uključujući timol i kiselinu ruzmarina, koji su se pokazali kao moćni antioksidansi koji mogu spriječiti mnoga oštećenja i štetna djelovanja na cijeli organizam. Laboratorijska istraživanja su pokazala kako origano ima veći antioksidacijski kapacitet, nego ijedan od dva glavna sintetička antioksidansa koji se najčešće stavljaju u prerađenu hranu.

Origano je vrlo dobar izvor vlakana koji utječu na uklanjanje toksina iz tijela, te na smanjenje rizika od raka debelog crijeva.

U kuhinji

Iako svi odmah pomisle na pizzu čim se spomene ili osjeti miris origana, ova začinska biljka može biti savršen dodatak i mnogim drugim jelima, posebno specijalitetima Mediteranske i Meksičke kuhinje.

Kada god ste u mogućnosti da birate između svježeg i sušenog origana, odlučite se za svježi, jer ova vrsta ima jači okus. Listovi svježeg origana imaju jaku zelenu boju, a stabljike su tvrde, bez tamnih ili žutih mrlji.

Origano je odličan u kombinaciji sa gljivama i crvenim lukom, a dodavanjem ovog začina u bocu sa maslinovim uljem, dodatno se može poboljšati okus jela koja se pripremaju sa ovom vrstom ulja.

Preljevi za salatu će također biti mnogo ukusniji ukoliko im dodate malo svježeg origana.

Svježi origano se može čuvati u frižideru ukoliko ga čvrsto umotate u plastičnu vrećicu ili stavite u hermetički zatvorenu posudu.

Sušeni origano se u zatvorenim staklenim posudama, na tamnom i hladnom mjestu može čuvati do 6 mjeseci i iskoristiti za različita jela.