Papaja je slatko, tropsko voće, najčešće kruškolikog oblika, čija dužina može dosegnuti 50 cm. Na tržištu je uglavnom prisutna papaja dužine 17 cm i težine 450 grama. Meso ovog voća je narandžaste boje sa žutim ili rozim nijansama, a u unutrašnjosti se nalaze crne, okrugle sjemenke koje su također jestive, ali im je okus gorak.

Plod, kao i cijelo stablo papaje sadrži papain, enzim koji pomaže u probavljanju bjelančevina, a najviše je prisutan u nezrelom plodu. Ovaj enzim se često koristi i kao sastojak pri pravljenju žvakačih guma.

Ljekovitost

Osim prijatnog okusa, papaja nudi i bezbroj hranjivih tvari kao što je karoten, vitamin C i flavonoidi, vitamini B skupine, folna i pantotenska kiselina, kalij, magnezij i vlakna. Ovi nutrijenti zajedno promovišu zdravlje kardiovaskularnog sistema i pružaju zaštitu od drugih oboljenja.

Zbog visoke koncentracije vitamina A, E i C, papaja sprječava oksidaciju holesterola, a kada holesterol oksidira, zadržava se u zidovima krvnih žila, stvarajući opasne ploče koje mogu uzrokovati srčani ili moždani udar.

Uz vitamine, probleme s holesterolom sprječavaju i vlakna papaje, smanjujući njegov nivo, a folna kiselina koja se također nalazi u ovoj vrsti voća je potrebna za pretvaranje homocisteina u amino kiseline kao što su cistein ili metionin. Ukoliko ne dođe do pretvaranja, homocistein može direktno oštetiti zidove krvnih žila, što kasnije može stvoriti veći rizik od srčanog napada.

Nutrijenti u papaji su se pokazali djelotvornim i pri sprječavanju raka debelog crijeva. Folna kiselina, vitamin C, beta karoten i vitamin E onemogućavaju štetno djelovanje slobodnih radikala i smanjuju rizike od nastajanja ovog kancerogenog oboljenja.

Papain i cimopapain, enzimi koji potiču probavu proteina, pomažu i pri suzbijanju upale. Osim toga, antioksidacijski nutrijenti koji se nalaze u papaji također su veoma dobri pri rješavanju ovog zdravstvenog problema.

Konzumiranjem papaje ćete osigurati i zdrav imuni sistem, a uz to spriječiti i nastajanje različitih infekcija, prehlade i gripe.

U kuhinji

Papaja se može konzumirati sama, ili u kombinaciji sa drugim vrstama namirnica.

Možete je prepoloviti uzduž, izvaditi sjemenke i jesti kašikom, a po želji iscijedite i malo limunovog soka.

Ogulite je, izrežite na manje komade i iskoristite kao sastojak voćne salate, ali je u salatu dodajte nekoliko minuta prije posluživanja, jer ukoliko stoji duže, može druge vrste voća učiniti mekšim.

Ukoliko papaju pomiješate sa jagodama i jogurtom, pa ove sastojke izmiksate u blenderu, dobit ćete osvježavajući napitak neodoljivog okusa.