Osnovne karakteristike

Patlidžan je povrtna biljka, veoma privlačna zbog svog izgleda, jedinstvenog okusa i teksture.
Kožica, odnosno površinski dio patlidžana je tamnoljubičaste boje, a unutrašnjost spužvasta, sa sjemankama. Bogat je vitaminima B1, B2 i vitaminom C.
Od minerala najviše sadrži kalcij, fosfor, željezo i kalij.
Patlidžan u sebi sadrži i jednu vrstu fitohemikalije koja posjeduje antialergijske, antikancerogene i antioksidacijske karakteristike.

Ljekovitost

Nasunin, fitonutrijent koji se nalazi u patlidžanu djeluje kao antioksidans koji štiti ćelijske membrane od oštećenja. Istraživanja koja su rađena na životinjama, pokazala su da nasunin štiti lipide membrana moždanih ćelija. Ćelijske membrane se gotovo u cjelosti sastoje od lipida i imaju glavnu ulogu u zaštiti ćelije od slobodnih radikala, zadržavajući hranjive tvari i izbacujući otpad.

Ovaj fitonutrijent koji se nalazi u patlidžanu je također djelotvoran i pri smanjenju holesterola u krvi, a poboljšava i protok krvi kroz vene.

Sprječava oštećenja ćelija koja mogu prouzrokovati kancerogena oboljenja, te umanjuje štetno djelovanje slobodnih radikala na zglobove, odnosno reumatoidni artritis.

Poboljšava probavu, a zbog značajne količine kalija kojeg sadrži u sebi, povoljno djeluje na srce i regulaciju krvnog pritiska.

U kuhinji

Svježi patlidžan ćete prepoznati po sjajnoj, tamnoljubičastoj boji, bez mrlji ili nekih drugih znakova oštećenja.

Pri pripremi patlidžana za jelo, prvo ga operite, pa odrežite krajeve.

Može se jesti sa ili bez kožice. Kožicu možete oguliti sirovu, prije rezanja na manje dijelove ili nakon što se skuha.

Da biste omekšali mesnati, unutrašnji dio patlidžana i umanjili njegovu gorčinu, prepolovite ga uzduž ili isijecite na kolutove, posolite i ostavite 30-ak minuta da ispusti svoju tečnost.

Patlidžan se može peći ili kuhati. Ako ga kuhate cijelog, viljuškom napravite nekoliko rupica da bi para mogla izaći, a skuhan je ukoliko nož ili viljuška glatko prolaze kroz njega.

Pripremati se može na različite načine, kao prilog, ali i sastojak mnogih jela. Možete ga izrezati na kolutiće, pohovati i uz tikvice poslužiti kao prilog nekom jelu od mesa, ili prepolovljene puniti faširanim mesom ili nekim vrstama povrća, pa peći u rerni.

Patlidžan možete čuvati u frižideru do 5 dana ukoliko ga čvrsto umotate u plastičnu vrećicu, te na taj način spriječite dotok zraka, odnosno ubrzanu kvarljivost ovog povrća.