Postoje različite vrste brašna koje možete koristiti pri kuhanju, uključujući i brašno od zobi i pšenice. Obje vrste su vrlo prilagodljive, pa se mogu koristiti za kuhanje različitih kolača i peciva. Postoje neke veoma značajne razlike između ove dvije vrste brašna kojih biste trebali biti svjesni kada pri kuhanju mijenjate zobeno brašno pšeničnim ili obrnuto.

Dostupnost

Mnoge osobe najčešće koriste pšenično, jer je dostupno u svim trgovinama, dok zobeno brašno nije toliko zastupljeno. Bez obzira na manju dostupnost, ovu vrstu brašna možete napraviti i sami, u vašoj kuhinji, ukoliko osušeni zob stavite u blender i pulsiranjem usitnite ovu žitaricu, pretvarajući je u fini prah.

Sadržaj glutena

Pojedine osobe zobeno brašno koriste u kuhanju zbog toga što ono ne sadrži gluten, za razliku od pšeničnog koji u svom sastavu ima ovaj protein. Gluten je hranjiva tvar koja čini tijesto elastičnim i bez njega vaša peciva mogu biti tvrda, te se vrlo lahko mogu raspasti. Ipak, dodavanjem više tekućine ili nekih sastojaka koji utiču na dizanje tijesta tvrdoća bi mogla biti umanjena.

Tekstura

Tekstura pšeničnog u odnosu na zobeno brašno zavisi o vrsti koju koristite. Na primjer, integralno brašno ima gušću, zrnastiju teksturu od pšeničnog koje je predviđeno za sve namjene. Neke vrste zobenog brašna grublje su u odnosu na druge, zavisno od procesa mljevenja. Na primjer, ako pravite zobeno brašno u vašem domu, ono bi moglo biti nešto grublje od visoko mljevenog. Ipak, zobeno brašno je puno lakše i manje grubo od integralnog pšeničnog brašna.

Okus

Zobeno i pšenično brašno imaju sličan okus, iako mnogi smatraju da zobeno ima prijatniji okus od pšeničnog koje je predviđeno za sve namjene. Ono je također i nešto slađe od integralnog pšeničnog brašna, što trebate uzeti u obzir kada pravite slatka jela od ovog brašna, te umanjiti količinu zaslađivača.

Dizanje tijesta

Obzirom da zobeno brašno ne sadrži gluten, morat ćete prilagoditi vaše sastojke kako bi vaši pekarski proizvodi bili blaži i pjenastiji. Prilikom kuhanja po receptima koji zahtijevaju kvasac, morat ćete dodati više ovog sastojka ako kuhate sa zobenim, nego kada kuhate sa pšeničnim brašnom. Kada kuhate po receptu koji zahtijeva prašak za pecivo, dodajte 2.5 kašikice praška za pecivo na 250 gr zobenog brašna.