Stiglo je proljeće, a s ovim godišnjim dobom dolaze i svježe namirnice koje su u svakom slučaju ukusnije i zdravije od smrznutih zaliha koje ste koristili u ishrani tokom hladnih, zimskih dana. Osim što ćete uštedjeti novac, ubiranjem svježeg voća i povrća iz vaše bašte, ukoliko je posjedujete, uveliko ćete doprinijeti i vašem zdravlju. U nastavku teksta vam nudimo pregled svježih, proljetnih namirnica koje biste trebali uvrstiti u vašu ishranu, a koje su dostupne u vašem vrtu ili obližnjim trgovinama.

Artičoka

Artičoke su odličan izvor dijetalnih vlakana, magnezija i vitamina C. Na jednostavan način ih možete pripremiti, tako što ćete ih premazati maslinovim uljem , dodati prstohvat soli i bibera, pa ih peći na roštilju ili u rerni dok ne omekšaju.

Avokado

Ova vrsta voća obezbjeđuje vam oko 20 vrsta hranjivih tvari, uključujući vitamine A, E i D, folnu kiselinu, kalij i mononezasićene kiseline. Avokado možete iskoristi u kombinaciji s drugim vrstama voća za salatu ili neki voćni preljev.

Grašak

Svježi grašak je jednako privlačan za nepce kao i za oči. Dodajte grašak svježoj salati ili ga potopite u maslinovo ulje sa drugim sezonskim povrćem. Pirjani grašak možete iskoristiti i za supu.

Repa

Repa je korjenasto povrće, slatkastog okusa, koja je zbog svoje teksture idealna za gnječenje, prženje i miješanje u supe.

Rotkvica

Rotkvica ima jači okus od repe i zbog svoje hrkave teksture koristi se kao dodatak salatama. Krompir salata i jela s ribama odlična su u kombinaciji s ovom vrstom povrća.

Jagode

Svježe jagode su jedno od namiljenijih vrsta voća, kiselkasto-slatkog okusa. Napravite kompot od jagoda i iskoristite ga kao preljev za palačinke, a možete ih jednostavno prepoloviti, posuti šećerom i poslužiti kao ukusni desert koji ima i zdravstvene prednosti.

Špinat

Prepun željeza, folne kiseline, te vitamina A,C i K, špinat je jedna od najzdravijih vrsta zelenja koja se koristi u ishrani. Može se jesti svjež, kao dodatak salati, ali i skuhan uz makarone, lazanje, sir ili tunjevinu.

Narandža

Osim što je ukusna kada se jede samostalno, narandža daje i poseban okus drugim jelima, kao što je hljeb ili salate od tjestenine. Odlična je kao preljev za različite vrste mesa, posebno divljači.

Ananas

Bez obzira da li se jede sam ili u kombinaciji s drugim namirnicama, ananas je veoma ukusan. Možete jesti svjež, pirjan ili pržen ananas.

Brokula

Svježe ubrana brokula u dresingu od povrća može biti pravo osvježenje za vas. Isjeckajte brokulu, dodajte maslinovo ulje, sok od limuna i bijeli luk, pa je isprženu možete iskoristiti kao prilog nekom jelu.

Losos

Osim spomenutih vrsta voća i povrća i riblje meso, odnosno losos se takožer preporučuje kao jedna od namirnica koja bi s etrebala konzumirati. Bogat bjelančevinama, omega 3 masnim kiselinama i vitaminom D, pa se masna riba poput ove preporučuje najmanje dva puta sedmično. Sirov losos blago posolite i pobiberite, pa ispecite na roštilju ili u rerni.