U kuhanju se uglavnom koristi brašno od pšenice, iako se može mljeti od kukuruza, riže, orašastih plodova, mahunarki, pa čak i od nekih vrsta voća i povrća.

Vrsta brašna koju koristite vrlo je važna za izgled i kvalitet konačnog proizvoda, pa u nastavku upoznajte neke vrste brašna i za šta su predviđene.

Brašno za sve namjene

To je mješavina tvrde i meke pšenice i najčešće se naziva „običn brašno“. Ono ima 8- 11% proteina (glutena) i najčešće se koristi u kuhinji. Brašno koje prirodno izblijedi starenjem označeno je kao „neizbjeljeno“, dok je hemijski obrađeno brašno označeno sa „izbijeljeno“ . Ono ima manje proteina i najbolje je za pite, kekse, brza peciva, palačinke i vafle. Neizbjeljeno brašno koristite za lisnato tijesto, štrudle i sl..

Bademovo brašno (bez glutena)

Samo malo ovog brašna (oko 1/4 mješavine) je sve što trebate da biste obezbijedili vlažnost, blagi bademast okus i gustoću peciva. Ono je posebno dobro za tijesta za kore, kolače i brza peciva.

Amarant brašno (bez glutena)

Amarant je drevna žitarica, a riječ amarant znači “vječan” na grčkom. Amarant sadrži više proteina nego bilo koja druga bezglutenska žitarica i pšenično brašno. Ovim brašnom možete zamijeniti 20-25% brašna koje koristite u vašem receptu.

Ječmeno brašno (niskoglutensko)

To je nepšenično brašno napravljeno mljevenjem cijelog ječma. Popularna je alternativa pšeničnom, jer, za razliku od mnogih nepšeničnih vrsta brašna, sadrži malo glutena. Ovo brašno ima blag, orašast okus, nešto manje kalorija, a 4 puta više vlakana od brašna za sve namjene. Korištenjem ječmenog brašna umjesto svenamjenskog, možete utrostručiti unos vlakana. Kada pravite hljeb s kvascem, u ječmenom brašnu nema dovoljno glutena kako bi se pravilno razvio hljeb, te se preporučuje zamjena samo jedne četvrtine svenamjenskog brašna za ječmeno u receptima za hljeb.