Riža

Riža je žitarica koja potiče iz tropskih i subtropskih područja Afrike i Azije, a glavni proizvođači su joj Kina i Indonezija. Postoje mnoge vrste riže, ali osnovna podjela zrna riže po obliku svodi se na okrugle i duguljaste.

– Duga zrna riže se bolje očuvaju cijela prilikom kuhanja, dok kratka ili okrugla zrna prave ljepljivu smjesu.

– Po boji razlikujemo bijelu i smeđu rižu. Smeđa je ustvari bijela riža sa neodstranjenom ljuskom i bogatija je vlaknima.

– Od svih žitarica, riža ima najveću energetsku vrijednost.

– Bogata je i mineralima, posebno fosforom i kalijem, a sadrži u sebi i magnezij, kalcij, mangan, željezo, bakar, cink i druge minerale.

– Klica riže je posebno bogata vitaminom E, a u njenoj ljusci je sadržan i vitamin B.

– Želučane tegobe ćete ublažiti ukoliko konzumirate sluzavu tečnost koja ostaje nakon što skuhate bijelu, oguljenu rižu.

Ukoliko želite da savršeno skuhate rižu, potrebno je malo vremena i prakse, ali osnovna uputa koju biste trebali znati pri kuhanju ove žitarice je da na 1 čašu riže idu 2 čaše vode. Smeđoj riži je potrebno malo više vode nego bijeloj, a prekomjerno sipanje tečnosti će učiniti da riža bude ljepljiva.

Kategorije: Sastojci

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*