Osnovne karakteristike

Rotkvica je povrtna proljetna biljka crvene boje koja zahtjeva toplu klimu i sunce, ali ne podnosi previše suho tlo. Bogata je vitaminima A, B1, B2 i vitaminom C, a sadrži i minerale: kalij, kalcij, željezo i fosfor. Nema visoku kalorijsku i energetsku vrijednost, ali ima mnoga ljekovita svojstva i pravo je osvježenje za salate.

Ljekovitost

Obzirom da rotkvica ima nisku kalorijsku vrijednost i sadrži veliki postotak vode, nerijetko je prisutna u mnogim dijetalnim programima. Zbog ovih karakteristika i osjećaja sitosti koji pruža ovo povrće, preporučuje se osobama koje imaju problema za viškom kilograma.

Detoksikacijska moć rotkvice čini ovu povrtnu biljku veoma povoljnom za jetru, želudac i cijeli probavni sitem.
Konzumiranjem soka od rotkvice doprinijet ćete liječenju upale mokraćnih kanala, jer pospješuje izlučivanje urina, čisti bubrege i sprječava infekcije.

Sok od rotkvice je djelotvoran i pri ubodima insekata, smanjuje otekline, ublažava bol, a koristi se i pri snižavanju tjelesne temperature i groznice.

Često se koristi i kao ljekovito sredstvo za kancerogena oboljenja zbog svoje obogaćenosti vitaminom C i folnom kiselinom.

Fosfor, cink i vitamin C koji su prisutni u rotkvici imaju ljekovito djelovanje i na problematičnu kožu. Izmrvljena, sirova rotkvica veoma je dobro sredstvo za rješavanje problema sa kožom. Ima osvježavajući učinak i preporučuje se osobama koje imaju problema sa osipom, suhom i ispucalom kožom.

U kuhinji

Pri kupovini rotkvice, odaberite tvrđu, jake crvene boje sa svježim listovima.

Rotkvica se neposredno prije pripreme za jelo opere, a njeni krajevi odsjeku nožem.

Najčećče se koristi sirova u salatama, ali se može kuhati i poslužiti kao prilog nekim jelima.

Ukoliko želite da ublažite okus rotkvice, skuhajte je cijelu ili izrezanu na tanje kružne dijelove. Cijela rotkvica se kuha 10-ak minuta, a izrezana 3- 4 minute.

Ukusnu, osvježavajuću salatu ćete dobiti ukoliko opranu i izrezanu rotkvicu pomiješate sa graškom, dodate malo maslinovog ulja, octa i soli.

Rotkvicu možete čuvati u frižideru do sedam dana ukoliko odstranite sve lišće i umotate je u plastičnu vrećicu.