Osnovne karakteristike

Ružmarin je začinska biljka sa mirisnim igličastim listovima i sitnim, svijetloplavim ili ljubičastim cvjetovima koja potječe iz mediteranskih krajeva. Listovi ružmarina imaju vrlo jak miris, te ljut i pomalo gorak okus. Dijelovi ove biljke, odnosno listovi, grančice i cvjetovi ružmarina u sebi sadrže eterična ulja koja se često koriste u kozmetičke i zdravstvene svrhe. Od minerala, u sebi sadrži mangan, magnezij, kalcij, željezo i bakar, a odličan je izvor vitamina C, B9, B5, B6 i vitamina A.

Ljekovitost

Antioksidansi koji se nalaze u ružmarinu pomažu u zaštiti tjelesnih ćelija od slobodnih radikala i njihovog štetnog djelovanja.

Poznato je da neuravnoteženost hormona estrogena kod žena može izazvati rak dojke. Postoji nekoliko lijekova koji pomažu da se umanji rizik od ovog oboljenja, ali mnoga istraživanja su pokazala da je ružmarin prirodni lijek koji doprinosi sprječavanju ove bolesti.

Ružmarin se tradicionalno koristi kao sastojak mnogih kozmetičkih preparata, jer ima zaštitnički učinak na koži. Ekstrakti ružmarina štite ćelije kože, što utječe i na zaštitu kože od starenja, odnosno pojavljivanja bora.

Stimuliše i pamćenje, poboljšava koncentraciju, liječi glavobolju, a potiče i cirkulaciju krvi u mozgu.

Ružmarin ima sposobnost da deaktivira toksine, izbaci ih iz jetre, te na taj način spriječi ozbiljna oštećenja koja mogu da uzrokuju. Odstranjivanjem otrova, ova biljka štiti zdravlje jetre, te doprinosi kompletnom zdravlju čovjeka.

U kuhinji

Ružmarin se u kuhinji koristi svjež ili osušen. Ukoliko vam je dostupan u oba oblika, preporučuje se upotreba svježeg.

Kada kupujete svježi ružmarin, obratite pažnju na boju igličastih listova. Odaberite onu vrstu čiji su listovi tamnozelene boje, bez žutih mrlja ili nekih drugih oštećenja.

Ružmarin je pravo aromatizirajuće sredstvo. Zbog svog jakog mirisa i okusa često se koristi kao začinski dodatak mnogim jelima.
Često se koristi za marinade, poboljšava okus jelima na žaru, kao što je jagnjetina, piletina ili neke druge vrste mesa. Obložite jagnjetinu grančicama ružmarina ili napravite mješavinu ružmarina, bijelog luka, limunovog soka i vegete, pa utrljajte u meso.
Ružmarin je odlična nadopuna za grah, gljive, grašak, krompir, patlidžan i tikvice.

Grančice ružmarina možete umotati u vlažni kuhinjski papir ili njihove krajeve potopiti u vodu i čuvati nekoliko dana u frižideru.
Grančice možete i osušiti, vežući im krajeve i ostavljajući ih na toplom mjestu.
Kada se osuše, igličaste listove skinuti s grančice, staviti ih u hermetički zatvorenu kutiju i čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Ovako spremljen ružmarin može stajati i do 6 mjeseci.