Osnovne karakteristike

Šafran je začinska biljka narandžasto-crvene boje, koja je veoma jakog mirisa i okusa.

Svrstava se u grupu skupljih začina, jer je za samo 1 kg osušenog šafrana potrebno preko 150 000 cvjetova.

Jaku, upadljivu boju ima zbog pigmenta karotenoida, a u sebi sadrži alfa i beta karotene, likopin i zeaksantin.

U šafranu su sadržani minerali kao što su bakar, kalij, kalcij, mangan, željezo, selen, cink i magnezij, a bogat je i vitaminima A i C, te folnom kiselinom i riboflavinom.

Ljekovitost

Šafran, odnosno eterična ulja ove biljke imaju antioksidacijsko djelovanje i povoljno utječu na zdravlje čovjeka.

Zbog karotenoida koje sadrži u sebi, doprinosi smanjenju stresa, sprječava infekcije i jača imunološki sistem.

Pospješuje probavu, reguliše krvni pritisak, djelotvoran je pri sprječavanju kancerogenih oboljenja, a neka istraživanja su pokazala da utječe i na suzbijanje problema s vidom, te sprječava sljepoću kod starijih osoba.

U kuhinji

Pri kupovini šafrana, uvijek se odlučite za onaj sa jačom bojom, jer je to znak valjanosti roka trajanja, ali i boljeg okusa.

Šafran se najčešće koristi u Mediteranskoj i Azijskoj kuhinji. Uglavnom se upotrebljava kao dodatak za rižu, koji joj daje žućkastu boju i poseban okus, pa su zbog toga Indijski pilaus i Italijanski rižoto najpoznatija jela od riže.

Ukoliko želite da okus riže obogatite ovim začinom, potopite prstohvat šafrana u jednu šolju topple vode (mjera za ½ kg riže), dodajte u rižu i dobit ćete ukusno jelo sa ugodnom aromom.

Šafran dobro ide uz ribu i morske plodove, a odličan je i u kombinaciji sa piletinom.

Zalihe šafrana čuvajte na suhom i hladnom mjestu, bez izloženosti svjetlosti.