Banane su voće koje možete pronaći u trgovinama u bilo koje doba godine. Ukusne su, finansijski povoljne, a mogu se vrlo lahko iskoristiti i za pripremu raznovrsnih poslastica.

Banana je odličan izvor kalija koji je tijelu potreban za pravilnu ravnotežu fluida, te normalnu funkciju nerva i mišića. Banana srednje veličine sadrži preko 400 mg kalija, također ima i oko 3 grama vlakana, magnezij, B kompleks vitamine i vitamin C. Što se tiče kalorijske vrijednosti, jedna banana sadrži oko 100 kalorija.

Banane mogu djelovati kao prebiotici koji pomažu u razvoju probiotične bakterije, a ova vrsta bakterije pomaže u radu probavnog sistema. Istraživači male studije objavljene u 2010. godini došli su do saznanja da su učesnici istraživanja koji su jeli banane svaki dan imali više probiotične bakterije od onih koji su kontrolisali konzumaciju banana. Subjekti koji su jeli banane također su imali i manju nadutost tokom istraživanja.

Obratite pažnju na izgled banana pri kupovini

Kada kupujete banane, izaberite tvrđe, sa žutom korom, bez ikakvih mrlji. Izbjegavajte banane koje su mehke i imaju smeđe tačkice. Još uvijek nedovoljno zrele banane mogu stajati na sobnoj temperaturi dok ne sazriju, nakon čega ih možete ostaviti u frižider ako želite. Kora banane u frižideru će dobiti smeđu boju, ali meso, odnosno unutrašnjost će biti uredu.

Također ih ne biste trebali čuvati pored jabuka, jer jabuke ispuštaju gasove koji ubrzavaju proces sazrijevanja banana i čine da brže omekšaju.

Mogu se jesti same, uz žitarice ili jogurt, a od ove vrste voća možete napraviti i različite voćne salate, te napitke koji će vam pružiti energiju potrebnu tokom dana. Zrelije banane su odlične za pravljenje pudinga, slatkog hljeba i mafina.