Sjemenke tikve su bogat izvor, za zdravlje korisnih vitamina, minerala, antioksidanasa, vlakana i veoma važnih esencijalnih aminokiselina triptofan i glutamat. Hrskave, ukusne sjemenke tikve vrlo su kalorične, pa 100 gr ovih sjemenki sadrži oko 559 kalorija.

Zdravstvene prednosti

Njihov visoki kalorijski sadržaj uglavnom dolazi iz proteina i masti. Posebno su bogate mononezasićenim masnim kiselinama, kao i oleinskom kiselinom koja pomaže u snižavanju lošeg i povećanju dobrog holesterola u krvi. Istraživanja ukazuju na to da mediteranska ishrana, koja je bogata mononezasićenim masnim kiselinama pomaže da se spriječi koronarno oboljenje arterija i udari.

Sjemenke sadrže kvalitetne proteine, pa 100 gr sjemenki daje 30 gr ili 54% od preporučene dnevne doze.

Osim toga, sjemenke su odličan izvor aminokiselina triptofan i glutamat. Triptofan se pretvara u serotonin i niacin. Serotonin je korisna neuro-hemikalija često nazvana prirodnom pilulom za spavanje.

Glutamat je potreban za sintezu amino butanske kiseline, antistresne neurohemikalije u mozgu, koja pomaže u smanjenju anksioznosti i drugih neurotičnih stanja.

Sjemenke tikve su vrlo dobar izvor antioksidansa vitamina E, koji je rastvorljiv u tečnosti. Sprječava oštećenja ćelijskih tkiva uzrokovana djelovanjem slobodnih radikala, pa pomaže održivost sluzi membrana i kože.

I vitamini B skupine se nalaze u sjemenkama tikve, pa će vam obezbijediti tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B-6 (piridoksin) i folnu kiselinu. Ovi vitamini rade kao kofaktori za različite enzime tokom ćelijskog supstrat metabolizma u ljudskom organizmu. Pored toga, niacin pomaže u smanjenju lošeg holesterola u krvi.

Nadalje, sjemenke sadrže vrlo dobar nivo esencijalnih minerala kao što su bakar, mangan, kalij, kalcij, željezo, magnezij, cink i selen. Baš kao i pinjoli i sjemenke bundeve vrlo su bogate manganom koji je važan ko-faktor za antioksidacijski enzim superoksid dismutazu. Zbog toga potrošnja sjemenki tikve pomaže tijelu da razvije otpornost protiv infektivnih agenasa i istjera štetne slobodne radikale.

Odabir i čuvanje

Sjemenke tikve dostupne su u trgovinama tokom cijele godine. Možete naći cijele sjemenke, oljuštene, kao i pržene. U Latinskoj Americi oljuštene i pržene sjemenke tikve nazivaju se pepita.

Kada kupujete cijele sjemenke odabirite one jednake veličine, krem ili svijetlo žute boje koje su teže u ruci i proizvode zvuk kao metal.

Izbjegavajte tanke, male i smežurane sjemenke, jer imaju jezgru lošeg kvaliteta. Trebale bi biti bez pukotina i plijesni, bez užeglog mirisa.

Potpuno oljuštene sjemenke na hladnom i suhom mjestu mogu stajati i nekoliko mjeseci. Međutim, oljuštene sjemenke tikve mogu se pokvariti ako ih izložite toploti i vlažnosti, pa ih stavite u hermetički zatvorenu posudu, a zatim u frižider.

U kuhinji

Cijele, kao i oljuštene sjemenke tikve u cijelom svijetu se koriste u različitim receptima.

Sirove sjemenke možete iskoristiti kao užinu ili usputnu grickalicu, a neoljuštene možete i ispeći.

One se mogu jesti slane, ali i slatke. U Meksiku , sjemenke se uglavnom prže, a zatim im se okus obogati dodavanjem soli, limete ili chilli paprike.

Možete ih također iskoristiti i pri pravljenju različitih peciva, hljeba, kolača, složenaca, biskvita, itd..

Odličan su dodatak voćnim i povrtnim salatama, ali i desertima.

Često se dodaju i jelima od mesa, riže i povrća.

Ulje od sjemenki tikve se koristi kao preljev za salate.