Jedno jaje sadrži više od 6 grama proteina i nekoliko važnih nutrijenata, ali nažalost, sadrži i oko 212 mg holesterola, što je zaista mnogo.Obzirom da se preporučuje unos oko 300 mg holesterola dnevno, količina koja se nalazi u samo jednom jajetu pojedine osobe će možda spriječiti da jedu ovu namirnicu.

Ovo ipak ne treba mnogo da vas plaši i učini da jaja potpuno izbacite iz vaše ishrane. Veći dio holesterola u tijelu je stvorila jetra i količina u vašoj ishrani možda nema tako veliki utjecaj na holesterol u krvi. Možete jesti jedno jaje dnevno bez ugrožavanja holesterola i drugih masti u krvi.

Ovo je veoma dobra vijest za osobe koje su na dijeti, jer kombinacija masti i proteina znači da su jaja u normalnoj količini zaista pogodna za ishranu. Konzumiranjem jednog jajeta za doručak doprinijet ćete vašem zdravlju i gubitku težine, jer će učiniti da se duže osjećate sitim.

Nekoliko važnih nutrijenata u jajima

Kolin je neophodan za zdrave ćelijske membrane u cijelom tijelu i pomoći će u održavanju niskog nivoa homocisteina u tijelu. Kolin je također dobar za mentalne funkcije i pamćenje.

Selen je mineral potreban za jačanje imunog sistema, a djeluje i kao moćni antioksidans.

Vitamin B, folna kiselina i riboflavin su neophodni za pretvaranje hrane u energiju. Folna kiselina također smanjuje nivo homocisteina i veoma je važna u sprječavanju oštećenja kod novorođenčadi.

Vitamin A je važan za vid, rast ćelija i zdravu kožu, a vitamin E koji se također nalazi u jajima je antioksidans koji djeluje dobro sa vitaminom C i selenom u sprječavanju oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Lutein i zeaksantin su povezani sa vitaminom A i nalaze se u žumancetu. Koncentrirani su u mrežnjači oka i pomažu u sprječavanju makularne degeneracije.

Kao što vidite, jaja sadrže mnogo dobrih nutrijenata. Jedno jaje ima oko 80 kalorija sa više od 5 grama masti, pa imajte to na umu ukoliko želite kontrolisati unos masti i kalorija u vaš organizam. Jedno jaje dnevno je dovoljno, ali tri ili četiri bi ipak mogla biti previše zbog količine masnoće koju sadrže u sebi.