Tikva je nadaleko poznato i uzgajano povrće, vrlo bogato korisnim nutrijentima. Boja tikve generalno varira između žute i narandžaste, iako neke vrste mogu biti zelene, smeđe, bijele, crvene, pa i sive boje. To uveliko ovisi o polifenolnim pigmenatima koji se nalaze u kori i srži.

Zdravstvene koristi

Tikva je povrće sa vrlo malo kalorija koje ne sadrži zasićene masti, niti holesterol, ali je bogata antioksidansima, mineralima i vitaminima. Zbog toga je nutricionisti često preporučuju u programima za kontrolu holesterola i tjelesne težine.

Veoma je bogata vitaminima A, C i E. Vitamin A je prirodni antioksidans koji održava kožu i sluznicu. Neophodan je i za vid, a istraživanja su pokazala da hrana bogata vitaminom A pomaže tijelu da se zaštiti od raka pluća i usne šupljine.

Također, izvrstan je izvor mnogih prirodnih polifenolnih flavonoida kao što su alfa i beta karoten, kritoksantin, lutein i zeaksantin. Karoten se pretvara u vitamin A u tijelu.

Zeaksantin je prirodni antioksidans koji pomaže u sprječavanju makularnih oboljenja do kojih dolazi starenjem.

Osim spomenutim, bogata je i vitaminima B skupine kao što su folna kiselina, niacin, vitamin B6, tiamin i pantotenska kiselina, te mineralima, bakrom, kalcijem, kalijem i fosforom.

Sjemenke tikve

Sjemenke tikve često možete upotrijebiti kao usputnu grickalicu kojom ćete zadovoljiti vaš apetit i istovremeno se opskrbiti dijetalnim vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama koje su odlične za zdravlje srca.

Osim tog, sjemenke tikve u sebi sadrže proteine, minerale i različite vitamine. Na primjer, 100 gr tih sjemenki obezbjeđuje 559 kalorija, 300 gr proteina, 110 % preporučene dnevne doze željeza, 31 % niacina, 17 % selena, 71 % cinka i nimalo holesterola.

U sebi sadrže i amino kiselinu triptofan.

Odabir i čuvanje

Tikve su lahko dostupne na tržištu tokom cijele godine. Pri kupovini odaberite zrelu i cijelu tikvu, radije nego izrezanu u komade. Izbjegavajte one s naboranom površinom, posjekotinama i tamnim mrljama.

Zrelu tikvu možete čuvati nekoliko sedmica na hladnijoj, sobnoj temperaturi i dobro prozračenom mjestu. Međutim, tikvu izrezanu na komade trebate čuvati u frižideru, gdje može stajati nekoliko dana.