Vanilija

Osnovne karakteristike

Vanilija je tropska biljka koja pripada porodici orhideja. Stabljika je duga, mesnata, a cvjetovi žuti ili sa nijansama narandžaste boje.

Mahuna kvalitetne, prave vanilije je tamno smeđa, tanka, naborana i oko 20 cm duga. Žilava je i savitljiva, a na površini ima kristale koji sadrže aktivni sastojak “vanillin” iz kojeg i proizilazi karakteristični miris vanilije.

Jedan je od najskupljih začina na svijetu, a poznato je da uzgajivači ove biljke ubodima označavaju mahune vanilije prije nego sazriju za berbu, kako bi identificirali vlasnika i spriječili krađu ove biljke.

Porijeklom je iz Meksika, gdje se još uvijek uzgaja u komercijalne svrhe i veoma je cijenjena, a jednako kvalitetnom se smatra i vanilija s Madgaskara. Indonezijska i vanilija s Tahitija se smatra manje kvalitetnom.

Koristi se često kao dodatak parfemima, cigaretama i likerima.

Ljekovitost

Još iz vremena Asteka, vanilija se smatra moćnim afrodizijakom, a u njeno afrodizijsko dejstvo posebno se vjerovalo nakon njemačke studije koja je sprovedena 1762. godine. U ovoj studiji se testirao lijek baziran na vanilla ekstraktu i 342 učesnika na kojima se vršilo testiranje, potvrdila su da ovaj lijek rješava probleme impotencije.

Vanilija se također koristila i kao sredstvo protiv groznice i uklanjanja visoke temperature, a poboljšava i funkciju želuca.

Dodavanjem nekoliko kapi vanilla ekstrakta u čašu vode i konzumiranjem ove tečnosti, doprinijet ćete suzbijanju mučnine i želučanih problema.

Često se koristi kao dodatak mnogih kozmetičkih preparata za zdravlje i njegu kože, a njen miris doprinosi i otklanjanju problema s nervozom i stresom.

U kuhinji

Mahuna vanilije kupuje se u staklenim, zatvorenim epruvetama koje se čuvaju na hladnom i tamnom mjestu.

Ukoliko želite da kremi, pudingu ili sladoledu date okus vanilije, koristite jednu mahunu po čaši-zdjeli, prokuhajte u vodi, hladite 1 h i odstranite je. Istu mahunu možete iskoristiti više puta ukoliko je nakon upotrebe operete, osušite i hermetički zatvorite.

U kuhinji se koristi i vanilla ekstrakt koji je veoma aromatičan, ali i vanilija u prahu, koja se također potapa u tečnost.

Vanilija se najčešće koristi kao dodatak čokoladama, kolačima, kremama, pudinzima, sufleima, sladoledima, ali i cigaretama, te pojedinim vrstama likera.

Mahunu vanilije najbolje je čuvati uronjenu u šećer, u staklenoj tegli ili epruveti, hermetički zatvorenoj i bez izloženosti svjetlosti.

Kategorije: Sastojci

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*