Vlasac je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana koja raste u buketima, visine je 8-12 cm, a najbolje uspijeva na osunčanom i suhom tlu.

Zdravstvene prednosti

Iako je niskokaloričan, vlasac sadrži mnoge flavonoide antioksidanse, biljna vlakna, minerale i vitamine koji imaju bezbroj zdravstvenih prednosti.

Kao i mladi luk i vlasac sadrži više biljnih vlakana od biljki kao što je crveni luk, poriluk i druge biljke iz ove porodice.

Naučne studije pokazuju da vlasac smanjuje holesterol, ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Alicin u vlascu smanjuje ukočenost krvnih žila, smanjujući i krvni pritisak, sprječava stvaranje ugrušaka, koronarnih oboljenja, periferne vaskularne bolesti i moždani udar.

Vlasac je bogat vitaminom A, a zeleno lišće sadrži druge flavonoid-fenolne antioksidanse poput karotena, zeaksantina i luteina. Zajedno, ovi spojevi štite ljudsko tijelo od raka pluća i usne šupljine.

Sadrži i druge važne vitamine kao što je vitamin C, a posebno je dobar izvor vitamina K. Naučne studije ukazuju na to da vitamin K ima važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i njihovom jačanju. Adekvatna količina vitamina K u ishrani pomaže u ograničavanju oštećenja neurona u mozgu, pa je utvrđeno i njegovo liječenje Alzheimerove bolesti.

Svježi vlasac bogat je i folnom kiselinom koja je neophodna za sintezu DNA i podjelu ćelija. Adekvatan unos folne kiseline tokom trudnoće može pomoći u sprječavanju defekta neuralne cijevi kod novorođenčadi.

Osim toga, listovi su bogati i vitaminima B-kompleksa, kao i nekim esencijalnim mineralima kao što su bakar, željezo, mangan, cink, kalcij i dr.. Također su koncentrisani i vitalni vitamini kao što je piridoksin, pantotenska kiselina, niacin, riboflavin i tiamin.

Odabir i čuvanje

Vlasac je dostupan tokom cijele godine, a u trgovinama možete naći svježe listove svezane u bukete i osušene listove vlasca.

Kada kupujete svježi vlasac odaberite onaj sa jakom zelenom bojom. Ako želite blagi okus vlasca, odaberite manji i mladji, a jači okus će vam osigurati veći i stariji vlasac.

Svježe listove vlasca možete čuvati u plastičnoj vrećici, u frižideru.

Osušeno lišće možete čuvati u čvrsto zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu.

Priprema i posluživanje

Vlasac je jedan od najtraženijih sastojaka koji se koristi za aromu i ukrašavanje jela širom svijeta, posebno u francuskoj i mediteranskoj kuhinji. Ima blagi miris crnog luka i zelenu boju koja daje privlačniji izgled jelima.

Pri pripremi, najprije operite vlasac u zdjeli sa hladnom vodom.

Posušite nježno papirnim ubrusom, sitno isjeckajte nožem i dodajte kada je jelo gotovo skuhano, jer ćete na taj način zadržati njegov okus.

Odličan je dodatak krompir salati, sendvičima, supama i hladnim umacima.