Blagi okus tjestenine čini ovo jelo vrlo prilagodljivim, pa ju možete miješati sa sastojcima različitih okusa. Ipak, tekstura tjestenine određuje vrstu sosa koju možete upotrijebiti. U nastavku saznajte koje sosove možete koristiti za makarone ili špagete.

Sosovi s pavlakom

Kremasti umaci su najbogatiji umaci za tjesteninu, jer sadrže vrhnje, maslac ili sir. Osnovni kremasti umak za tjesteninu je Alfredo, mješavina pavlake, parmezana i maslaca. Tjestenina sa Alfredom može biti posuta povrćem, piletinom ili škampima. Deblji rezanci kao što su penne ili fetučine mogu najbolje zadržati okus Alfredo umaka.
Carbonara, drugi kremasti sos, sličan je Alfredu, ali on podrazumijeva i umućeno jaje. Ovaj sos je obično najbolji u paru sa špagetima posutim slaninom ili pancetom.

Sa paradajzom…

Paradajz je ključni sastojak u mnogim umacima za tjesteninu i osnovni je sastojak italijanske kuhinje. Tradicionalni pasta sos poznat je kao marinara sos. Drobljeni ili na kockice izrezan paradajz u kombinaciji sa sjeckanim bijelim lukom, crvenim lukom, paprikom i drugim sastojcim krčka dok ne dostigne finu teksturu. Dodajte drobljenu crvenu papriku ili chilli papričicu kako biste dobili Arrabbiatu, ljutu verziju tog sosa. Za bolonjez sos dodajte faširano meso.

Sa vinom…

Dodavanjem vina u umak, tjestenini možete obezbijediti slatkast okus i suptilan, svijetao izgled . Vino se obično koristi u kombinaciji sa drugim tekućim sastojcima kako bi bili uravnoteženi okus i tekstura jela. Najćešće korišten sos baziran na vinu je Marsala, kombinacija slatkog španskog vina sa pavlakom i parmezanom. Drugi često korišten sos za tjesteninu baziran na vinu je Madeira, južnoameričko desertno vino, uz supu da omekša i obezbijedi slani okus. Tanja tjestenina nadopunjuje sosove bazirane na vinu, koji imaju blažu teksturu od drugih vrsta sosova.