Soja sos i kečap vrlo često su neizostavni dodaci različitim jelima, a njihov dobar okus je dovoljan razlog za to. U nastavku saznajte koliko su ova dva sastojka dobra za vaše zdravlje.

Soja sos

Soja sos je napravljen od fermentiranih zrna soje, soli i najčešće pšenice. Soja sos sa smanjenom količinom natrija je niskokalorični kondiment, sa samo tri kalorije po kašikici. Koristeći ga kao zamjenu za visokokalorične kondimente kao što su masne marinade i sosove, možete doprinijeti gubitku suvišnih kilograma. Iako sadrži 40-50% manje natrija nego obični soja sos, sosa sa smanjenim natrijem još uvijek ima visoku količinu tog minerala, što povećava krvni pritisak. Ako patite od migrene, ovaj sos vam može biti okidač za to, pa ga u tom slučaju izbjegavajte ili ograničite njegov unos.

Kečap

Kečap je dobar izvor likopena, karotenoida koji može biti djelotvoran u zaštiti od kancerogenih i kardiovaskularnih oboljenja, makularne degeneracije i drugih zdravstvenih poteškoća. Kečap može biti dio zdrave ishrane kada se koristi u umjerenim količinama .

Nažalost, on sadrži i dodatke šećera, pa osobe sa dijabetesom tipa 2 trebaju obratiti pažnju pri konzumaciji kečapa. S obzirom na to da je baziran na paradajzu, u nekim situacijama, iako rijetkim, može biti okidač za migrene. Također, sadrži visok nivo natrija, pa ako imate problem sa visokim pritiskom, opredijelite se za vrstu bez dodatka soli