Ajvar

Kategorije:

Složenost
Umjereno
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
4 1/2 kg
paprika
1/2 l
ocat
1 3/4 kg
patlidžan
4 komad
ljuti feferon
1 glavica
Bijeli luk
1 po potrebi
Šećer
1 po potrebi
Sol
Ajvar
  1. Očišćenom povrću u loncu (2 l vode) dodajte ocat, začine i kuhajte dok ne omekša.
  2. Zatim iscijedite i sameljite u mašini za mljevenje mesa. Prebacite u tavu i pržite uz miješanje i konstantno dodavanje ulja.
  3. Na samom kraju prženja dodajte 2.5 kašičice soli i po vlastitoj želji dodajte količinu šećera.
  4. Tegle, prilikom pripreme ove zimnice u kojima će biti čuvan ajvar, su jako bitne. Trebaju biti hermetički zatvorene, a prije samog punjenja ajvarom trebaju biti dobro oprane, sterilizovane i osušene.
  5. Pazite da pri punjenju ajvrom ne ostaje zrak između slojeva u tegli. Pri punjenju naspite ulje do vrha.
  6. Čuvajte na hladnom mjestu.

1 komentar

  1. milena rekao na Februar 11, 2016 Komentariši

    Mislim da ovom ajvaru nešto fali ne piše koliko ulja, a iz iskustva znam da dolijevanjem ulja na već pripremljenu zimnicu, ulje može od duljeg stajanja dobiti loš ukus. Ja zatvaram staklenke odmah dok naspem ajvar, i okrenem staklenku na poklopac 30-ak sekundi. Ajvar mi se nikada nije pokvario i nakon dužeg stajanja i preko dvije godine.

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*