Očišćenom povrću u loncu (2 l vode) dodajte ocat, začine i kuhajte dok ne omekša.
Zatim iscijedite i sameljite u mašini za mljevenje mesa. Prebacite u tavu i pržite uz miješanje i konstantno dodavanje ulja.
Na samom kraju prženja dodajte 2.5 kašičice soli i po vlastitoj želji dodajte količinu šećera.
Tegle, prilikom pripreme ove zimnice u kojima će biti čuvan ajvar, su jako bitne. Trebaju biti hermetički zatvorene, a prije samog punjenja ajvarom trebaju biti dobro oprane, sterilizovane i osušene.
Pazite da pri punjenju ajvrom ne ostaje zrak između slojeva u tegli. Pri punjenju naspite ulje do vrha.
Mislim da ovom ajvaru nešto fali ne piše koliko ulja, a iz iskustva znam da dolijevanjem ulja na već pripremljenu zimnicu, ulje može od duljeg stajanja dobiti loš ukus. Ja zatvaram staklenke odmah dok naspem ajvar, i okrenem staklenku na poklopac 30-ak sekundi. Ajvar mi se nikada nije pokvario i nakon dužeg stajanja i preko dvije godine.
Mislim da ovom ajvaru nešto fali ne piše koliko ulja, a iz iskustva znam da dolijevanjem ulja na već pripremljenu zimnicu, ulje može od duljeg stajanja dobiti loš ukus. Ja zatvaram staklenke odmah dok naspem ajvar, i okrenem staklenku na poklopac 30-ak sekundi. Ajvar mi se nikada nije pokvario i nakon dužeg stajanja i preko dvije godine.