Ajvar

Služi: 1 osobuKuhanje: 120 minutaPriprema: 60 minuta
Ajvar

Sastojci

Paprika:
9/2 kilogram
Ocat:
1/2 litra
Patlidžan:
9/5 kilogram
Ljuti feferon:
4 komada
Bijeli luk:
1 glavica
Šećer:
Po želji
Sol:
Po želji

Instrukcije

  1. Očišćenom povrću u loncu (2 l vode) dodajte ocat, začine i kuhajte dok ne omekša.

  2. Zatim iscijedite i sameljite u mašini za mljevenje mesa. Prebacite u tavu i pržite uz miješanje i konstantno dodavanje ulja.

  3. Na samom kraju prženja dodajte 2.5 kašičice soli i po vlastitoj želji dodajte količinu šećera.

  4. Tegle, prilikom pripreme ove zimnice u kojima će biti čuvan ajvar, su jako bitne. Trebaju biti hermetički zatvorene, a prije samog punjenja ajvarom trebaju biti dobro oprane, sterilizovane i osušene.

  5. Pazite da pri punjenju ajvrom ne ostaje zrak između slojeva u tegli. Pri punjenju naspite ulje do vrha.

  6. Čuvajte na hladnom mjestu.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.