Badem baklava

Služi: 1 osobuKuhanje: 80 minutaPriprema: 30 minuta
Badem baklava

Sastojci

Jufke za baklavu:
1 pakovanje
Jaja:
6 komada
Šećer:
550 grama
Mljeveni badem:
250 grama
Maslac:
1 pakovanje
Vanilin šećer:
1 kašičica
Voda:
200 mililitara

Instrukcije

  1. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa ih umutiti sa šećerom (6 kašika).

  2. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, pa ih sa 250 gr badema kašikom umiješati u umućene žumanjke.

  3. U tepsiju premazanu uljem staviti 2 sloja jufke, zatim gornji sloj premazati istopljenim maslacem, dodati jedan dio fila od badema, prekriti jufkom, premazati je maslacem, staviti drugu jufku, premazati je maslacem i filom, pa postupak nastaviti do isteka materijala.

  4. Baklavu izrezati, prekriti papirom za pečenje i peći 80 minuta na 200 °C.

  5. U međuvremenu napraviti agdu: 200 ml vode prokuhati sa 1 kašikicom vanilin šećera i 500 gr sitnog šećera.

  6. Kada se ispeče, baklavu preliti agdom i ostaviti da se ohladi.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.