Badem baklava

Kategorije:

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
80 minute
Složenost
Umjereno
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Deserti
Postavio
Postavljeno
200 ml
voda
1 kašičica
vanilin šećer
1 pakovanje
Maslac
250 g
mljeveni badem
550 g
Šećer
6 komad
Jaja
1 pakovanje
jufke za baklavu
Badem baklava
  1. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa ih umutiti sa šećerom (6 kašika).
  2. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, pa ih sa 250 gr badema kašikom umiješati u umućene žumanjke.
  3. U tepsiju premazanu uljem staviti 2 sloja jufke, zatim gornji sloj premazati istopljenim maslacem, dodati jedan dio fila od badema, prekriti jufkom, premazati je maslacem, staviti drugu jufku, premazati je maslacem i filom, pa postupak nastaviti do isteka materijala.
  4. Baklavu izrezati, prekriti papirom za pečenje i peći 80 minuta na 200 °C.
  5. U međuvremenu napraviti agdu: 200 ml vode prokuhati sa 1 kašikicom vanilin šećera i 500 gr sitnog šećera.
  6. Kada se ispeče, baklavu preliti agdom i ostaviti da se ohladi.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*