Baklava sa orasima i susamom
- Stavite susam u suhu tavu i pržite na umjerenoj temperaturi dok ne porumeni.
- Prebacite u jednu zdjelu i pomiješajte sa orasima i cimetom.
- Jednu jufku premažite maslacem.
- Presavijte jufku kako biste dobili pravougaonik.
- Pospite mješavinu ujednačeno preko jufke, a zatim napravite rolnu, rolajući duži kraj prema unutrašnjosti.
- Na isti način napravite i ostale.
- Premažite rolne maslacem i poredajte u pleh premazan uljem.
- Pecite oko 15 minuta na 200 °C.
- Da biste napravili preljev, najprije ogulite koru, a zatim iscijedite i limun.
- Pomiješajte koru, limun, med, šećer, klinčić sa 2 šolje vode, p astavite da kuha u šerpi, na umjerenoj temperaturi.
- Kuhajte uz povremeno miješanje dok se šećer ne istopi, a tečnost blago ne zgusne.
- Hladnu baklavu prelijte vrelim sirupom i ostavite dok baklava u potpunosti ne upije sirup.
- Svaku rolnu dijagonalno izrežite na 3 dijela i poslužite.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!