Baklava sa orasima i susamom

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
20 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Deserti
Postavio
Postavljeno
100 g
susam
400 g
nasjeckani orasi
30 g
cimet
8 komad
jufke za baklavu
100 g
istopljeni maslac
1 komad
limun
500 g
Šećer
125 g
Med
1 komad
cimet
6 komad
klinčić
Baklava sa orasima i susamom
  1. Stavite susam u suhu tavu i pržite na umjerenoj temperaturi dok ne porumeni.
  2. Prebacite u jednu zdjelu i pomiješajte sa orasima i cimetom.
  3. Jednu jufku premažite maslacem.
  4. Presavijte jufku kako biste dobili pravougaonik.
  5. Pospite mješavinu ujednačeno preko jufke, a zatim napravite rolnu, rolajući duži kraj prema unutrašnjosti.
  6. Na isti način napravite i ostale.
  7. Premažite rolne maslacem i poredajte u pleh premazan uljem.
  8. Pecite oko 15 minuta na 200 °C.
  9. Da biste napravili preljev, najprije ogulite koru, a zatim iscijedite i limun.
  10. Pomiješajte koru, limun, med, šećer, klinčić sa 2 šolje vode, p astavite da kuha u šerpi, na umjerenoj temperaturi.
  11. Kuhajte uz povremeno miješanje dok se šećer ne istopi, a tečnost blago ne zgusne.
  12. Hladnu baklavu prelijte vrelim sirupom i ostavite dok baklava u potpunosti ne upije sirup.
  13. Svaku rolnu dijagonalno izrežite na 3 dijela i poslužite.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*