Baklava sa orasima i susamom

Sastojci
Instrukcije
Stavite susam u suhu tavu i pržite na umjerenoj temperaturi dok ne porumeni.
Prebacite u jednu zdjelu i pomiješajte sa orasima i cimetom.
Jednu jufku premažite maslacem.
Presavijte jufku kako biste dobili pravougaonik.
Pospite mješavinu ujednačeno preko jufke, a zatim napravite rolnu, rolajući duži kraj prema unutrašnjosti.
Na isti način napravite i ostale.
Premažite rolne maslacem i poredajte u pleh premazan uljem.
Pecite oko 15 minuta na 200 °C.
Da biste napravili preljev, najprije ogulite koru, a zatim iscijedite i limun.
Pomiješajte koru, limun, med, šećer, klinčić sa 2 šolje vode, p astavite da kuha u šerpi, na umjerenoj temperaturi.
Kuhajte uz povremeno miješanje dok se šećer ne istopi, a tečnost blago ne zgusne.
Hladnu baklavu prelijte vrelim sirupom i ostavite dok baklava u potpunosti ne upije sirup.
Svaku rolnu dijagonalno izrežite na 3 dijela i poslužite.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.