Baklava sa ukusnim filom od čokolade

Kategorije:

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
15 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
1 kašičica
granulice kafe
250 g
mascarpone sir
80 g
Šećer
2 komad
Jaja
125 g
čokolada za kuhanje
60 ml
voda
60 g
šećer u prahu
45 g
smeđi šćer
60 g
nasjeckani orasi
80 g
istopljeni maslac
10 komad
jufka
Baklava sa ukusnim filom od čokolade
  1. Stavite jednu jufku na čist ubrus na radnoj površini.
  2. Jufku premažite istopljenim maslacem, pa ujednačeno pospite 1 kašikicu oraha i pola kašikice smeđeg šećera po jufki.
  3. Preklopite još jednom jufkom i isti postupak ponavljajte dok ne složite četiri jufke.
  4. Napravite još 4 ovakva složenca na isti način.
  5. Kada ih složite, izrežite ih na kvadrate od 20 cm.
  6. Stavite ih u tri veća pleha obložena papirom za pečenje i pecite u rerni na 180 °C oko 5 minuta, odnosno dok blago ne porumene.
  7. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
  8. U međuvremenu pomiješajte šećer u prahu, vodu i kafu.
  9. Stavite da kuha na umjerenoj temperaturi, miješajući konstantno dok se šećer ne istopi.
  10. Nakon što smjesa proključa povećajte temperaturu i kuhajte još 3-4 minute dok se smjesa blago ne zgusne.
  11. Skinite s vatre i ostavite na stranu.
  12. Čokoladu stavite u jednu posudu, a zatim iznad šerpe sa ključalom vodom miješajte dok se čokolada ne istopi.
  13. U posebnoj posudi mikserom umutite 2 žumanjka i dodatnih 60 gr šećera u prahu.
  14. Dodajte istopljenu čokoladu i mascarpone sir, pa miksajte dok ne dobijete ujednačenu masu.
  15. Dva bjelanjka umutite sa preostalih 20 gr šećera, pa dodajte u smjesu sa čokoladom.
  16. U posudu za baklavu stavite jedan kvadratni složenac koji se pekao i premažite ga sa malo sirupa pd kafe kojeg ste pripremili ranije.
  17. Premažite ¼ fila od čokolade, a zatim stavite drugi složenac od jufki.
  18. Premažite ga sirupom od kafe i nastavite isti postupak dok ne iskoristite sav materijal (jufke-fil).
  19. Prekrijte plastičnom folijom, stavite u frižider da odstoji 3 h, a zatim izrežite baklavu i poslužite.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*