Baklava sa ukusnim filom od čokolade
Kategorije: Kolači

- Stavite jednu jufku na čist ubrus na radnoj površini.
- Jufku premažite istopljenim maslacem, pa ujednačeno pospite 1 kašikicu oraha i pola kašikice smeđeg šećera po jufki.
- Preklopite još jednom jufkom i isti postupak ponavljajte dok ne složite četiri jufke.
- Napravite još 4 ovakva složenca na isti način.
- Kada ih složite, izrežite ih na kvadrate od 20 cm.
- Stavite ih u tri veća pleha obložena papirom za pečenje i pecite u rerni na 180 °C oko 5 minuta, odnosno dok blago ne porumene.
- Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
- U međuvremenu pomiješajte šećer u prahu, vodu i kafu.
- Stavite da kuha na umjerenoj temperaturi, miješajući konstantno dok se šećer ne istopi.
- Nakon što smjesa proključa povećajte temperaturu i kuhajte još 3-4 minute dok se smjesa blago ne zgusne.
- Skinite s vatre i ostavite na stranu.
- Čokoladu stavite u jednu posudu, a zatim iznad šerpe sa ključalom vodom miješajte dok se čokolada ne istopi.
- U posebnoj posudi mikserom umutite 2 žumanjka i dodatnih 60 gr šećera u prahu.
- Dodajte istopljenu čokoladu i mascarpone sir, pa miksajte dok ne dobijete ujednačenu masu.
- Dva bjelanjka umutite sa preostalih 20 gr šećera, pa dodajte u smjesu sa čokoladom.
- U posudu za baklavu stavite jedan kvadratni složenac koji se pekao i premažite ga sa malo sirupa pd kafe kojeg ste pripremili ranije.
- Premažite ¼ fila od čokolade, a zatim stavite drugi složenac od jufki.
- Premažite ga sirupom od kafe i nastavite isti postupak dok ne iskoristite sav materijal (jufke-fil).
- Prekrijte plastičnom folijom, stavite u frižider da odstoji 3 h, a zatim izrežite baklavu i poslužite.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!