Bečka torta

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 30 minuta
Bečka torta

Sastojci

Jaja:
14 komada
Maragarin:
450 grama
Šećer u prahu:
200 grama
Šlag:
200 grama
Čokolada za kuhanje:
450 grama
Šećer:
250 grama
Mlijeko:
4 kašike

Instrukcije

  1. Mikserom umutiti 450 gr margarina sa 200 gr šećera u prahu.

  2. Odvojiti 14 žumanjaka od bjelanjaka, pa ih zajedno sa 450 gr istopljene čokolade dodati u mješavinu margarina i šećera.

  3. Smjesu izjednačiti mikserom, pa joj postepeno, uz neprestano mućenje dodavati čvrsto umućen snijeg od 14 bjelanjaka i 250 gr šećera.

  4. Umućenu smjesu podijeliti na dva dijela, jedan dio iskoristiti za kore, a drugi za fil.

  5. 1/2 smjese podijeliti na tri dijela, odnosno kore koje je potrebno peći po 20 minuta na 200 °C.

  6. Šlag kremu umutiti sa 4 kašike hladnog mlijeka.

  7. Tortu filovati: kora, fil, šlag krema i postupak ponavljati do isteka materijala.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.