- Vrijeme pripreme
- 20 minute
- Vrijeme kuhanja
- 4 minute
- Složenost
- Lagano
- Služi
- 1 ljudi
- Grupa jela
- Glavna jela
- Postavio
- Postavljeno
- 21.6.2010
- 3 dl
- voda
- 1 po potrebi
- biber u zrnu
- 1 po potrebi
- Sol
- 1 po potrebi
- peršun
- 1 komad
- patlidžan
- 1 glavica
- kupus
- 2 komad
- paprike
- 100 g
- mahuna
- 1 1/2 kg
- govedina
- 3 komad
- mrkve
- 4 komad
- Krompir
- 1 glavica
- Bijeli luk
- 2 glavica
- Crveni luk

- U lonacu redanje počnite s mesom a zatim red povrća i na kraju začinite. Ponavljajte taj postupak do vrha s tim da lonac ne smije biti pun jer mora kuhati.
- Dodajte vodu, prekrijte lonac papirom i zavežite a zatim kuhajte. (Bosanski lonac se ne kuha na kolu)
- Kuhajte u pećnici 4-5 sati s tim da je na početku vatra jaka a kasnije slabija.
- Izvadite i poslužite.
Je li ovo bosanski lonac ?
Dobro. Evo recept za pravo dobar burek iz jedne od popularnih sarajevskih burekdžnica:
2 veće glavice luka,
1 ravna supena kašika mljevene paprike,
1/2 kile trešanja,
2 češnja bijelog luka,
4 fileta riječne ribe,
3 smrekine bobe,
puter ili ulje za prženje,
soli i bibera po volji.
U šerpi na masnoći propržiti sitno sjeckan luk. Čim dobije svijetlo smeđu boju, skloniti šerpu sa vatre i dodati mljevenu papriku, dobro izmješati.
Zatim dodati otkoštene trešnje, smanjiti vatru i kuhati otklopljeno uz povremeno mješanje dok se trešnje ne raspadnu i puste sav svoj sok (oko sat i po’).
Onda dodati sitno sjeckan bijeli luk, soli, bibera, i smrekine bobe. Kuhati još oko 15 minuta, zatim dodati riblje filete i nastaviti sa kuhanjem dok fileti ne budu gotovi – 5-10 minuta, zavisi od debljine fileta.
Uživajte u ovom pravom bureku koji je postao legenda Baščaršije.
Bravo, to je pravi bascarsijski burek.
Samo moja nana doda i orahove ljuske, da burek bude hrskav.