Čokoladna markiza
Kategorije: Torte

- Izlomite čokoladu za kuhanje, stavite u posudu otpornu na toplotu, a zatim tu posudu stavite iznad šerpe sa ključalom vodom.
- Miješajte dok se čokolada ne istopi, a zatim ju skinite i ostavite da se blago ohladi.
- U međuvremenu stavite margarin i pola šećera u drugu posudu, pa mikserom umutite u kremastu masu.
- Nakon toga dodajte kakao, pa sve izmiješajte.
- Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
- U posudu sa žumanjcima dodajte preostali šećer i dobro umutite mikserom.
- Istopljenu čokoladu prelijte u smjesu s margarinom i izjednačite, dodajte umućena jaja sa šećerom, a zatim i umućeno slatko vrhnje.
- Pleh dimenzija 6.5 x 22 cm obložite sa tri sloja prijanjajuće prozirne folije.
- Dio čokoladne smjese premažite na dno posude, pa poredajte jedan sloj čokoladica.
- Ponovite isti postupak do isteka materijala, dok ne dobijete 4 sloja čokoladica, pazeći da posljednji sloj bude čokoladni fil.
- Prekrijte posudu folijom i ostavite da prenoći torta u frižideru, nakon čega ju možete konzumirati.
- Deset minuta prije posluživanja stavite tortu u zamrzivač kako biste ju mogli lakše rezati.
- Nakon toga naopačke okrenite pleh i skinite, a zatim odlijepite i foliju.
- Izrežite tortu nožem, prethodno potopljenim u vreloj vodi.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!