Čokoladna markiza

Kategorije:

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
5 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
300 g
tamna čokolada
150 g
margarin
150 g
šećer u prahu
6 kašika
kakao
6 komad
Jaja
450 ml
slatko vrhnje
300 g
after eight
Čokoladna markiza
  1. Izlomite čokoladu za kuhanje, stavite u posudu otpornu na toplotu, a zatim tu posudu stavite iznad šerpe sa ključalom vodom.
  2. Miješajte dok se čokolada ne istopi, a zatim ju skinite i ostavite da se blago ohladi.
  3. U međuvremenu stavite margarin i pola šećera u drugu posudu, pa mikserom umutite u kremastu masu.
  4. Nakon toga dodajte kakao, pa sve izmiješajte.
  5. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
  6. U posudu sa žumanjcima dodajte preostali šećer i dobro umutite mikserom.
  7. Istopljenu čokoladu prelijte u smjesu s margarinom i izjednačite, dodajte umućena jaja sa šećerom, a zatim i umućeno slatko vrhnje.
  8. Pleh dimenzija 6.5 x 22 cm obložite sa tri sloja prijanjajuće prozirne folije.
  9. Dio čokoladne smjese premažite na dno posude, pa poredajte jedan sloj čokoladica.
  10. Ponovite isti postupak do isteka materijala, dok ne dobijete 4 sloja čokoladica, pazeći da posljednji sloj bude čokoladni fil.
  11. Prekrijte posudu folijom i ostavite da prenoći torta u frižideru, nakon čega ju možete konzumirati.
  12. Deset minuta prije posluživanja stavite tortu u zamrzivač kako biste ju mogli lakše rezati.
  13. Nakon toga naopačke okrenite pleh i skinite, a zatim odlijepite i foliju.
  14. Izrežite tortu nožem, prethodno potopljenim u vreloj vodi.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*