Čokoladna rolada

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
20 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Deserti
Postavio
Postavljeno
5 komad
Jaja
1 kašika
sok od limuna
200 g
Šećer
3 kašika
kakao
1 kašičica
vanila ekstrakt
250 ml
slatko vrhnje
30 g
šećer u prahu
30 g
brašno
Čokoladna rolada
  1. Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg uz dodavanje 1 kašike iscijeđenog soka od limuna.
  2. Postepeno dodavati 100 gr šećera uz neprestano miksanje.
  3. U posebnoj posudi sjediniti preostalih 100 gr šećera, kakao i brašno.
  4. Žumanjke umutiti, dodati im mješavinu brašna, kakaa i šećera, pa umiješati i vanilla ekstrakt.
  5. Ovu smjesu polahko preliti u umućeni snijeg od bjelanjaka i lagano izjednačiti.
  6. Pleh dimenzija 40 x 27 cm, obložiti pergament papirom, blago ga pomastiti uljem i posuti s malo brašna.
  7. Pripremljenu smjesu preliti u pleh i peći 20 minuta na 165 °C.
  8. Kada se ispeče kora, ostaviti je 2-3 minute da se malo ohladi, skinuti zalijepljeni pergament papir, koru prebaciti na krpu posutu šećerom u prahu i urolati je zajedno sa krpom.
  9. Ostaviti nekoliko minuta da se urolana kora potpuno ohladi, a šećer u prahu zalijepi.
  10. Nakon što se ohladi, koru odmotati, premazati pripremljenim slatkim vrhnjem ili šlag pjenom, ponovo urolati i, nakon što odstoji 1 h u frižideru, poslužiti.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*