Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg uz dodavanje 1 kašike iscijeđenog soka od limuna.
Postepeno dodavati 100 gr šećera uz neprestano miksanje.
U posebnoj posudi sjediniti preostalih 100 gr šećera, kakao i brašno.
Žumanjke umutiti, dodati im mješavinu brašna, kakaa i šećera, pa umiješati i vanilla ekstrakt.
Ovu smjesu polahko preliti u umućeni snijeg od bjelanjaka i lagano izjednačiti.
Pleh dimenzija 40 x 27 cm, obložiti pergament papirom, blago ga pomastiti uljem i posuti s malo brašna.
Pripremljenu smjesu preliti u pleh i peći 20 minuta na 165 °C.
Kada se ispeče kora, ostaviti je 2-3 minute da se malo ohladi, skinuti zalijepljeni pergament papir, koru prebaciti na krpu posutu šećerom u prahu i urolati je zajedno sa krpom.
Ostaviti nekoliko minuta da se urolana kora potpuno ohladi, a šećer u prahu zalijepi.
Nakon što se ohladi, koru odmotati, premazati pripremljenim slatkim vrhnjem ili šlag pjenom, ponovo urolati i, nakon što odstoji 1 h u frižideru, poslužiti.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!