Čokoladna torta s okusom narandže
Sastojci
Instrukcije
Probušite narandžu čačkalicom i kuhajte u ključaloj vodi 30 minuta, dok ne omekša.
Izmiksajte ju u procesoru za hranu u glatku masu i ohladite.
Rernu zagrijte na 180 °C.
Okruglu posudu od 23 cm premažite masnoćom.
Čokoladu istopite u posudi iznad šerpe sa ključalom vodom, pa ohladite.
U većoj posudi umutite jaja, šećer i ulje.
Postepeno dodajite kašu od narandže, pritom izbacujući košpice i druge bespotrebne dijelove.
Nakon toga umiješajte istopljenu, ohlađenu čokoladu.
Dodajte kakao, brašno i prašak za pecivo.
Sve dobro izmiješajte i prelijte u posudu za pečenje.
Pecite 55 minuta, iako je potrebno da u 45. minuti prekrijete koru folijom.
Kada se ispeče, izvadite ju iz rerne i ohladite.
Da biset napravili kremu, stavite čokoaldu u jednu šerpu, pa pju prelijte ključalim vrhnjem.
Ostavite 2 minute, pa miješajte dok ne posatne smjesa glatka.
Ostavite na stranu dok se ne zgusne dovoljno da se može premazati torta.
Po želji ukrasite kandiranim voćem
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.