Čokoladna torta s okusom narandže

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 40 minuta
Čokoladna torta s okusom narandže

Sastojci

Narandža:
1 komad
Čokolada:
100 grama
Jaja:
3 komada
Šećer u prahu:
200 grama
Ulje:
240 mililitara
Kakao:
25 grama
Brašno:
250 grama
Prašak za pecivo:
3/2 kasicica
Maslac:
Po želji
Čokolada:
200 grama
Tučeno vrhnje:
225 mililitara

Instrukcije

  1. Probušite narandžu čačkalicom i kuhajte u ključaloj vodi 30 minuta, dok ne omekša.

  2. Izmiksajte ju u procesoru za hranu u glatku masu i ohladite.

  3. Rernu zagrijte na 180 °C.

  4. Okruglu posudu od 23 cm premažite masnoćom.

  5. Čokoladu istopite u posudi iznad šerpe sa ključalom vodom, pa ohladite.

  6. U većoj posudi umutite jaja, šećer i ulje.

  7. Postepeno dodajite kašu od narandže, pritom izbacujući košpice i druge bespotrebne dijelove.

  8. Nakon toga umiješajte istopljenu, ohlađenu čokoladu.

  9. Dodajte kakao, brašno i prašak za pecivo.

  10. Sve dobro izmiješajte i prelijte u posudu za pečenje.

  11. Pecite 55 minuta, iako je potrebno da u 45. minuti prekrijete koru folijom.

  12. Kada se ispeče, izvadite ju iz rerne i ohladite.

  13. Da biset napravili kremu, stavite čokoaldu u jednu šerpu, pa pju prelijte ključalim vrhnjem.

  14. Ostavite 2 minute, pa miješajte dok ne posatne smjesa glatka.

  15. Ostavite na stranu dok se ne zgusne dovoljno da se može premazati torta.

  16. Po želji ukrasite kandiranim voćem

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.