Čokoladna torta s višnjama
Sastojci
Instrukcije
Da biste napravili koru, prvo stavite čokoladu, liker od višnje i kafu u jednu posudu.
Stavite preko šerpe sa blago ključalom vodom i miješajte dok se ne istopi smjesa.
Ostavite na stranu da se ohladi.
Jednu kašiku šećera u prahu stavite na stranu,a ostatak šećera mikserom umuite sa 3 žumanjka.
Dodajte ohlađeni istopljeni maslac i bademovo brašno, pa miješajte dok se ne izjednači smjesa.
Sjedinite sa mješavinom od čokolade.
Bjelanjke umutite u pjenastu masu.
Dodajte jednu kašiku šećera u prahu koju ste prethodno ostavili i mutite još 2-3 minute.
Naizmjenično dodajite umućene bjelanjke i obično brašno u smjesu od čokolade i drugih sastojaka.
Pola od pripremljene količine višanja pomiješajte sa ovom smjesom, pa prelijte u okrugli pleh omjera 20 cm.
Pecite 30 minuta na 180°C.
Da biste napravili kremu pomiješajte čokoladu, 2 kašike soka od višnje i 2 kašike likera.
Posudu s ovim sastojcima stavite iznad šerpe sa ključalom vodom i kada se čokolada istopi postepeno dodajite maslac.
Konstantno miješajte dok smjesa ne bude gusta i glatka.
Za sirup je potrebno da pomiješate gustin, preostali sok od višanja, preostale višnje i liker.
Miješajte iznad šerpe sa ključalom vodom 1-2 minute, pa ostavite da se ohladi.
Koru premažite pripremljenom kremom, a pri posluživanju ju prelijte sirupom s višnjama.
Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.