Čokoladna torta s višnjama
Kategorije: Torte

- Da biste napravili koru, prvo stavite čokoladu, liker od višnje i kafu u jednu posudu.
- Stavite preko šerpe sa blago ključalom vodom i miješajte dok se ne istopi smjesa.
- Ostavite na stranu da se ohladi.
- Jednu kašiku šećera u prahu stavite na stranu,a ostatak šećera mikserom umuite sa 3 žumanjka.
- Dodajte ohlađeni istopljeni maslac i bademovo brašno, pa miješajte dok se ne izjednači smjesa.
- Sjedinite sa mješavinom od čokolade.
- Bjelanjke umutite u pjenastu masu.
- Dodajte jednu kašiku šećera u prahu koju ste prethodno ostavili i mutite još 2-3 minute.
- Naizmjenično dodajite umućene bjelanjke i obično brašno u smjesu od čokolade i drugih sastojaka.
- Pola od pripremljene količine višanja pomiješajte sa ovom smjesom, pa prelijte u okrugli pleh omjera 20 cm.
- Pecite 30 minuta na 180 °C.
- Da biste napravili kremu pomiješajte čokoladu, 2 kašike soka od višnje i 2 kašike likera.
- Posudu s ovim sastojcima stavite iznad šerpe sa ključalom vodom i kada se čokolada istopi postepeno dodajite maslac.
- Konstantno miješajte dok smjesa ne bude gusta i glatka.
- Za sirup je potrebno da pomiješate gustin, preostali sok od višanja, preostale višnje i liker.
- Miješajte iznad šerpe sa ključalom vodom 1-2 minute, pa ostavite da se ohladi.
- Koru premažite pripremljenom kremom, a pri posluživanju ju prelijte sirupom s višnjama.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!