Čokoladna torta sa pistacijima

Služi: 1 osobuKuhanje: 70 minutaPriprema: 20 minuta
Čokoladna torta sa pistacijima

Sastojci

Maslac:
100 grama
Brašno:
200 grama
Sol:
1/2 kašičice
Prašak za pecivo:
1/4 kašičice
Čokolada za kuhanje:
250 grama
Šećer:
300 grama
Mlaćanica:
100 mililitara
Vanila ekstrakt:
1 kašičica
Jaja:
2 kašičice
Nasjeckane pistacije:
90 grama
Tučeno vrhnje:
125 mililitara
Čokolada za kuhanje:
150 grama
Nasjeckane pistacije:
60 grama

Instrukcije

  1. U jednoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, pa ostavite na stranu.

  2. Iznad posude sa ključalom vodom stavite šerpu u koju ćete staviti maslac i čokoladu.

  3. Miješajte konstantno dok ne istopite ova dva sastojka i dobijete finu, glatku smjesu.

  4. Skinite s vatre pa u čokoladu dodajte šećer i vaniliju, a zatim jaja, mlaćenicu i pistacije.

  5. Dodajte brašno pomiješano sa ostalim sastojcima, pa sve izmiksajte.

  6. Stavite smjesu u okrugli pleh (20 cm) obložen papirom za pečenje, pa pecite u rerni 60-70 minuta na 170 °C.

  7. Kada se ispeče, izvadite koru iz tepsije, odlijepite papir i ostavite da se kora potpuno ohladi.

  8. U međuvremenu napravite fil.

  9. U manju šerpu stavite vrhnje i postavite na vatru da proključa.

  10. Nakon što proključa, skinite vrhnje s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu.

  11. Izmiješajte, pa ostavite da se malo ohladi 5-8 minuta.

  12. Nanesite preljev na koru, pa pospite pistacije kao dekoraciju.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.