Čokoladna torta sa puslicama

Kategorije:

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
50 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Postavio
Postavljeno
100 g
istopljena čokolada
100 g
krem od lješnjaka
125 ml
slatko vrhnje
2 kašičica
kakao
55 g
mljeveni lješnjaci
75 g
samo rastuće brašno
225 g
šećer u prahu
5 komad
Jaja
130 g
margarin
100 g
čokolada za kuhanje
Čokoladna torta sa puslicama
  1. 130 gr margarina i 100 gr naribane čokolade staviti u posudu otpornu na toplotu.
  2. Ovu posudu staviti preko šerpe sa proključalom vodom i miješati sastojke dok se ne dobije ujednačena, glatka smjesa.
  3. Ostaviti 5 minuta da se malo ohladi smjesa, pa dodati 2 umućenih jaja, 100 gr šećera u prahu, 75 gr samorastućeg brašna, mljevene lješnjake i kakao, pa miješati dok se smjesa ne izjednači.
  4. Preliti u okrugli pleh obložen papirom za pečenje i peći 35 minuta na 160 °C.
  5. Odvojiti 3 žumanjka od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg.
  6. Postepeno dodavati jednu po jednu kašiku šećera u prahu (155 gr) uz neprestano miješanje mikserom.
  7. Nakon 35 minuta izvaditi koru iz rerne.
  8. Istopljenih 100 gr čokolade umiješati u snijeg od bjelanjaka, pa od ove smjese formirati puslice na kori.
  9. Peći još 8-10 minuta, dok se puslice ne stvrdnu.
  10. Sjediniti slatko vrhnje sa kremom od lješnjaka i miješati u manjoj posudi, na umjerenoj temperaturi 2-3 minute.
  11. Nakon što se dobije glatka smjesa, ostaviti da se malo ohladi, pa preliti preko kolača.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*