Čokoladni keksi s okusom mente

- Pomiješajte kakao i brašno u jednoj posudi.
- Maslac i šećer umutite mikserom.
- Dodajte jaje i dobro umutite, pa umiješajte mješavinu brašna i kakaa.
- Kada dobijete ujednačeno tijesto podijelite ga na dva jednaka dijela, oblikujući od tih dijelova dva diska.
- Umotajte u plastičnu foliju, pa ostavite tijesto najmanje 1 h da odstoji u frižideru.
- Nakon što odstoji, tijesto stavite na radnu površinu posutu šećerom u prahu.
- Razvijte tijesto na debljinu 0.32 cm, pa čašom oblikujte keksiće dimenzija 5 cm.
- Poredajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.
- Stavite u rernu na 200 °C i pecite 10-15 minuta.
- U međuvremenu napravite fil.
- Stavite vrhnje da proključa, pa dodajte 200 gr čokolade.
- Kuhajte uz konstantno miješanje dok smjesa ne postane glatka.
- Umiješajte ekstrakt peperminta, pa ostavite da se ohladi, 10-15 minuta.
- Jednu kašikicu fila stavite na jedan keksić koji se ispekao, pa preklopite drugim.
- Ponavljajte postupak do isteka materijala.
- Stavite u frižider i zadržite 10-ak minuta, a u međuvremenu napravite glazuru.
- Istopite čokoladu iznad posude sa ključalom vodom, pa jednu stranu svakog sendvič-keksa potopite u glazuru.
- Stavite u frižider 15-ak minuta, pa poslužite.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!